Ученици от България и Тунис ще се борят за златната маска на франкофонски фестивал в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_6050 (2)Девет театрални трупи ще участват в Международния франкофонски ученически театрален фестивал, чието 26-то издание се провежда от 11 до 14 април в Стара Загора. Организатори на фестивала са Френският институт в България, Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България (АПФБ) и Алианс Франсез Стара Загора, с подкрепата на Община Стара Загора. За втора година Фестивалът ще бъде с променен формат като част от международната мрежа на Фестивалите за Франкофонски ученически театър – “10 от 10″.

„Новият форма дава възможност на актьорите да се срещнат на живо с авторите в работни ателиета, а това е много добра възможност за усвояване на език. Много изявени български актьори са тръгнали към голямата сцена точно от този фестивал“, каза Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

Валери Дрейк от Френския институт у нас благодари на Община Стара Загора за подкрепата през всичките години, както и на Алианс Франсез за организацията. По думите й Фестивалът е ключово събитие за промотирането на френския език.

„Радваме се, че Фестивалът се присъедини към мрежата „10 от 10“, която присъства в 44 страни по света. Същността на формулата е, че авторите, чиито пиеси ще се играят, са тук и се срещат с актьорите. Младите хора работят с живия текст и след това имат възможност да се видят с автора му“, обясни Ян Новак, едни от създателите на мрежата.

Тази година ще се играят две пиеси от френски автори и една от белгийски – Лоран ван Ветер, който вече е в Стара Загора. „Аз съм автор и актьор, живея в Брюксел. Бил съм вече тук и много се радвам, че една от трупите избра моя пиеса. Ще съм щастлив да се срещна с тях“, сподели белгийският автор.

В конкурсната програма, която започва в събота от 9.30 часа, тази година участват 8 български трупи и една трупа от Тунис. Сред претендентите е и трупата от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Стара Загора. Ще бъдат връчени 8 награди – Златна, Сребърна и Бронзова Маска, Маска за най-добри актьор и актриса, за млада надежда, за най-добро владеене езика на Молиер и Специалната награда на община Стара Загора.

Всички пиеси ще се играят на сцената на Кукления театър в Стара Загора при свободен вход.

В извънконкурсната програма в събота вечер зрителите ще могат да видят лауреатите на Златната маска от 2018 година – трупата на 9-та Френска езикова гимназия „Алфонс Дьо Ламартин“ – София. За втора година ще се включат гостите от Франция от Гимназия „Луи Жуве“ – Таверни, предградие на Париж.

Извън конкурса втората театрална трупа на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ ще представи пиесата на Силвия Дончева „Приключенците на франкофонския театър“.

Награждаването на най- добре представилите се трупи и актьори ще е на 14 април от 9.30 часа в общинска зала „Петко Рачов Славейков“.
#

viknoeсподеляне във facebook


echo
Copyright © 2019 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн