Трима детски писатели с номинации за наградата „Бисерче вълшебно” гостуват на „Четяща Стара Загора”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Kristina SlavkovaТри художествени произведения, номинирани за Националната годишна награда „Бисерче вълшебно” през 2019 г., ще представи Библиотека „Родина” в рамките на XIV маратон „Четяща Стара Загора”.

С атрактивно заглавие е първата детска книжка, която екипът на Библиотека „Родина” ще представи на почитателите на четенето в старозагорски училища на 11 и 12 април. Книгата на Кристина Славкова е озаглавена „История с две въшки” и е дебют за своята авторка, а издателството е „Потайниче”.

Младата Кристина Славкова е завършила магистратура в Националната художествена академия по специалността „Книга и печатна графика”. Работи в сферата на графичния дизайн, книжното оформление, илюстрациите за деца и комиксите. Може да се похвали с много реализирани проекти за оформление на детски книги. „История с две въшки” е номинирана за наградата „Бисерче вълшебно” в категория „Изследователи” (2019).

Програмата на Кристина Славкова:

11 април:

10:30 часа, VІ ОУ „Свети Никола”

14:00 часа, Библиотека на НЧ „Димитър Наумов – 1908”, с. Преславен

12 април:

10:30 часа, СУ „Максим Горки”, 2 б клас

***

56483211_1002758386670614_777539730848874496_nПървата премиера напървата книга на спортния журналист Момчил Коритаров също ще се състои в Стара Загора по покана на екипа на Библиотека „Родина”. Римуваната съвременна приказка „СофИя и хвърчащото креватче” е перфектно илюстрирана от Мартин Петров и е в комплект с диск с аудио версия, с музика от Милен Апостолов и гласовете на Ненчо Балабанов и Албена Павлова. Приказката за малкото момиченце и нощните му приключения на хвъркатото креватче съчетава полезното с приятното – покрай забавлението децата научават названията и забележителностите на много страни и техните столици, придобиват представа за различни култури.

Момчил Коритаров е възпитаник на Девета френска гимназия „Алфонс дьо Ламартин” и на СУ „Св. Климент Охридски”, където е завършил психология, междувременно работи като спортен журналист. Много затрогващо е решението му всички приходи от продажбата на „СофИя и хвърчащото креватче” да се дарят на болницата „Света София”, където специализиран екип се грижи за лечението и рехабилитацията на деца с церебрална парализа и невромускулни увреждания. Момчил Коритаров ще участва в кулминационните два дни на 14-я Маратон на четенето – 23-ти и 24-ти април.

***

Специален гост по случай 23 април – Международен ден на книгата и авторското право, е утвърденият и популярен детски автор Севдалин Генов, който ще представи новото си заглавие „Лети, лети… слон”. Той е завършил славянска филология в СУ „Св. Климент Охридски”, работил е като редактор в БНТ и като преподавател в НБУ. Автор е на книги със стихотворения и приказки, сценарист на многобройни телевизионни предавания и поредици за деца. Друго негово амплоа е, че е съсобственик и художествен експерт на Галерия „Натали“ в София.

„Бисерче вълшебно” е единственият приз, който се дава от деца, тъй като според регламента на организатора – Фондация в обществена полза „Детски книги”, могат да гласуват само подрастващи от 5 до 16-годишна възраст. Срокът за това е до полунощ на 15 април на едноименния сайт на фондацията.

Пълната програма на маратона – https://www.rodina-bg.org/2-nachalo/1215-programa-na-xiv-maraton-na-cheteneto

Събитието във фейсбук – https://www.facebook.com/events/340254046604988/?active_tab=discussion
Untitled
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн