Концерт „Двадесет години заедно“ на Камерно дуо Иван Кабамитов (баритон) и проф. Благовеста Константинова (пиано) на 9 април в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
55837895_2860480097303416_1908498658194620416_nНа 9 април от 19 часа в залата на Регионална библиотека “Захарий Княжески“ заповядайте на концерт „Двадесет години заедно“ на Камерно дуо Иван Кабамитов – баритон, солист на Държавна опера – Стара Загора и проф. Благовеста Константинова – пиано.

Камерното дуо Благовеста Константинова – Иван Кабамитов концертира заедно вече 20 години. В репертоара на дуото влизат над 400 песни и вокални цикли от различни стилове и направления. Многобройните им концерти са на сцените на фестивалите «Софийско лято», «Европейски месец на културата» – Пловдив, Централен военен клуб, Руския културно-информационен център, Камерна зала «България», НМ «Земята и хората», СБК, НУФИ – Широка лъка в рамките на Международна лятна академия «Огънят на Орфей» и др.

Особено място в репертоара на дуото заема българската музика. Кабамитов – Константинова са редовни участници в прегледа «Нова българска музика» и първи изпълнители на песни и вокални цикли от български автори. Силно е присъствието в репертоара им и на произведения от руски композитори. Ив. Кабамитов и Бл. Константинова са първи изпълнители в България на песни и вокални цикли от Н. А. Римски-Корсаков и са осъществили за първи път в БНР студийни записи на негови произведения. Многобройни са студийните и документални записи на дуото в БНР. Те включват автори от различни стилове, като особено са застъпени произведенията на руските и българските композитори, на чиито произведения дуото е първи изпълнител.

Ив. Кабамитов – Бл. Константинова са осъществили редица програми, като «Българска песенна лирика» на сцената на МЦ «Б.Христов», «Вечер на българската художествена песен» на сцената на СБК, концерти, посветени на вокалното творчество на Н. А. Римски-Корсаков, Чайковски, Рахманинов, испански, италиански, френски, английски автори.

За дуото проф. д-р Пенчо Стоянов пише в сп. «Музикални хоризорти»:
«Баритонът Иван Кабамитов и пианистката Благовеста Константинова ни пренесоха в един свят на висока естетика, на стойностното, което въпреки превратностите на времето продължава да съществува… Изпълнителите пресъздадоха музикалните образи с артистична освободеност и изключително внимание към детайлите… Великолепна синхронност … Постижения за съвременното българско вокално камерно изкуство…» А проф. К. Карапетров пише в сп. «Музика. Вчера. Днес»: «Отново върховно признание за дарбите на баритона Иван Кабамитов и пианистката Благовеста Константинова».

ПРОГРАМА на концерта:

- Първа част -

Н.Римски-Корсаков – 175 г. от рождението
- Вокален цикъл оп.39 по стихове на А.Толстой
1. „О, если б ты могла”
2. „Запад гаснет в дали бледно-розовой”
3. „На нивы жeлтые нисходит тишина”
4. „Усни, печальный друг”
- Вокален цикъл оп. 40, по стихове на М. Лермонтов и А. Майков :
1. „Когда волнуется желтеющая нива”
2. „По небу полуночи”
3. „О чем в тиши ночей”
4. „Я в гроте ждал тебя в урочный час”

Модест Мусоргски – 180 г. от рождението
„Где ты звездочка” – стихове Греков
„Песнь старца” – стихове Йохан Волфганг Гьоте
„Гопак” – стихове Шевченко, превод Лев Мей

- Втора част -

Благовеста Константинова
- Вокален диптих „Утро“ по стихове на Димчо Дебелянов
„Нощ“
„Утро“
- Две песни по стихове на Яворов
„Две хубави очи“
„Копнение“
П.Владигеров – 120 г. от рождението
„Вила сей гора”
„Стари дядо стадо пасе”
„Мануш войвода”
„Минчо на Минка намигна”

БЛАГОВЕСТА КОНСТАНТИНОВА
композитор, пианист, педагог

Благовеста Константинова завършва БДК [дн. НМА “Проф. П. Владигеров”] със специалност пиано при проф.Люба Енчева и майсторски клас при проф. Лили Атанасова. Тя е дългогодишен преподавател в НМА „Панчо Владигеров” като от 2009 г. е професор по камерно пеене. Концертира активно в страната и чужбина като солист и камерен изпълнител. В репертоара й влизат произведения за соло пиано, пиано и оркестър, вокална и инструментална камерна музика от предкласиката до съвременността. Първи изпълнител на над 200 нови български произведения. Многобройни студийни и документални записи в БНР, БНТ, Радио Белград, Ханойска национална телевизия, издадени плочи и компактдискове. Редовен участник като изпълнител в прегледа „Нова българска музика”, международните фестивали „Варненско лято”, „Шлезвиг Холщайн” – Германия, фестивал на славянската култура – Париж. Автор на монографията „Песните за глас и пиано на Моцарт, на студии и статии за музикалното изкуство. Участва като пианист в международни летни музикални академии по песенна интерпретация в Германия. Член е на жури на наши и международни конкурси и фестивали. Ръководи майсторски клас по камерно пеене в Ханойската национална консерватория (2007). Много нейни студенти са лауреати нашии международни конкурси.

По-важни награди: „Златна муза” за високи творчески постижения (2004 г.), „Златна лира” от СБМТД за високи творчески постижения в клавирното изкуство (2011 г.), Лауреат на VІІ международен конкурс за пианисти – Белград (1977 г.), Наградата за най-добър акомпанимент на Международния конкурс за млади оперни певци „Борис Христов” (2004 г.), Диплом от Международния фестивал на славянската култура в Париж (2004 г.). Лауреат на Първия конкурс по композиция „Борис Христов” (2009 г.), Почетен диплом по композиция на ХІХ международен конкурс „Музиката и земята” (2011 г.), лауреат на VІ Международен конкурс по композиция “Иван Спасов” (2013 г.). Почетни грамоти от РКИЦ за високи постижения в развитието на българо-руските културни връзки и пропагандиране руската музика в България.

Включена е в изданията на „Кой кой е”, „Бележити български жени” и “Бележити българи”. Осъществила е множество стилни концерти, посветени на творчеството на Й. С. Бах, Моцарт, Бетовен, Шуберт, Шуман, Вагнер, Брамс, Рахманинов, П. Владигеров, Римски-Корсаков, Гершуин и др.
Автор е на: над 100 песни, вокални цикли, инструментални пиеси, сюити, дуа, триа, операта „Крадецът на праскови”. Нейни произведения са звучали в България, също така и в чужбина. Песните й се изпълняват от младите певци по наши и международни конкурси. Нейни произведения са записани студийно и документално в БНР, БНТ и Националната телевизия на Ханой.

ИВАН КАБАМИТОВ

Иван Кабамитов e роден в Асеновград. От 1982г. до 1990г. пее активно в хора на пловдивските момчета и юноши. Учи паралелно в две средни училища: Техникум по дървообработване и вътрешна архитектура в специалност Музикални инструменти и Средно музикално училище – специалност Класическо пеене. През 1997 г. завършва ДМА „Панчо Владигеров” , специалност класическо пеене. През 1998/99 г. специализира в Академията за изкуство и култура „Борис Христов“ в Рим, а през 2005 е стипендиант в Академия „Киджана”, където завършва с Диплом ди Мерито при световно известния оперен певец Ренато Брузон. През 2013 завършва и майсторски клас по френска камерна музика с преподаватели Еманюел Кордолиани и Никола Шено (Френски културен институт в България).

През 1996 г. дебютира във Варненска опера в ролята на Гулиелмо от „Така правят всички жени” , Моцарт. Следват ролите на Марсел в „ Бохеми” – Театър Вигано в Рим, Жермон в „Травиата” – Софийска опера и балет. Участва на турнета в Германия, Англия, Австрия, Швейцария, Норвегия, САЩ и др., в спектакли на „Трубадур”, „Бал с маски”, „Кармен”, „Макбет”, „Севилският бръснар”, „Аида”, „Дон Карлос”, „Мадам Бътерфлай” и др. Записва оперен и камерен репетоар за БНР. През 2008 г. участва в постановките „Дон Кихот” и „Mомичето от Златния запад”, а през 2009 г. открива сезона в Софийска национална опера като Цар Калоян. Иван Кабамитов е участвал по сцените на множество престижни фестивали като: „Софийско лято”, „Софийски музикални седмици”, „Аполония”, „Опероса”, „Сцена на вековете” и др.

От 2011 г. и до сега е щатен солист и активен участник в голяма част от изявите на Държавна опера Стара Загора.

Носител е на награди от Международния конкурс за млади оперни певци „Борис Христов” (2000), Международен конкурс за оперни певци „Пълдин” (2002), Сребърна купа от 25-я Международен фестивал на изкуството в Пхенян (2007). Получил е множество дипломи за участия в концерти от различни институции в страната и в чужбина.

Основател и председател на Фондация за изкуство и култура „ Огънят на Орфей” (2007-2010), както и призидент на Лятна академия за изкуство и култура „Огънят на Орфей” в Широка лъка – същия период.

Като преподавател е водил и организирал майсторски класове по оперно пеене към Лятна академия за изкуство „Огънят на Орфей” в Широка лъка и „Пролет в Стария град” – Пловдив.

От 1999 г. до днес е в камерно вокално-инструментално дуо с професор Благовеста Констaнтинова. В съвместната творческа биография на дуото влизат над 200 концерта с около 400 произведения от различни стилове и композитори, както и множество записи.

Пръв световен изпълнител на няколко Опери и множество камерни пиеси. Получава висока оценка от критиката като камерен и оперен изпълнител.

В оперния репертоар на Иван Кабамитов влизат 50 роли от различни стилове и композитори. От 1996 г. досега певецът има изиграни над 500 спектакъла.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн