Библиотека „Родина” и Петър Чухов представят „Достатъчно дълго“ (сборник с проза)

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
chuhovChetiashta ST Zagora PostersXIV маратон „Четяща Стара Загора” 2019
Библиотека „Родина” и Петър Чухов представят „Достатъчно дълго“ (сборник с проза), изд. Жанет 45
Модератор: Олга Клисурова
9 април, вторник, 18:00 часа, Къщата на архитекта на ул. „Сава Силов“ 37
Заповядайте!

За книгата
„Колко трябва да е дълга една фантазия? И в какъв жанр се вмества най-добре? В новата си книга Петър Чухов дава различни отговори. Тук има съвсем кратки винетки; има стихотворения в проза; има остроумни и абсурдистки истории; има „пиесказ“ и „разказеса“; тук е и един от най-дългите текстове на този автор, наречен „Лисица и лилав телефон“, който заслужава специално внимание. Колкото и да са различни събраните в книгата текстове, обединява ги стремежът да се даде свободен излаз на фантазията, да се разкажат прямо и пестеливо сънят, припознаването, неочакваният полет на асоциациите. И по този начин да се докоснат поне за миг онези невидими струни, някъде в тъмното и дълбокото, подсещащи ни за нещата, които грижливо сме прибрали и скрили от самите себе си.“
Ангел Игов

За автора
Петър Чухов е роден през 1961 г. в София. Бакалавър по библиотечни науки и магистър по социология на Софийския Университет „Св. Климент Охридски”. Автор на 7 книги: „Градината на слабата реалност” (1995; награда за дебют на конкурса „Южна пролет”), „Руни” (1998), “Мулето на Педро” (1999; книга на годината на сп. “Егоист”), „Провинции” (2000), “Малки дни” (2002; Национална награда за поезия “Иван Николов”), “Снежни човеци” (2003; Специална награда на конкурса за нов български роман “Развитие”). Освен това има награди за хайку поезия и криминален разказ.

През 2004 г. печели Голямата награда в конкурса за SMS поезия и излиза най-новата му книга “По-скоро никога”, по която се играе спектакъл, осъществен от Театър-лаборатория @лма @лтер. През 2005 г. печели Славейкова награда за поезия.

Включен в много антологии в България и в чужбина. Превеждан на английски, френски, немски, японски, руски, чешки, унгарски, турски, сръбски, хърватски, словенски, македонски.

Пише хайку и свързаните с него форми на английски и е публикувал в big sky: The Red Moon Anthology of English-Language Haiku 2006, Frogpond, Contemporary Haibun, Haiku Presence, Ginyu, World Haiku 2006 и 2007, Simply Haiku, The Heron’s Nest, Full Moon, Roadrunner, Mainichi Daily News, tinywords, а до края на 2007 г. негови творби ще излязат също в A New Resonance: Emerging Voices in English-Language Haiku 5, Modern Haiku and bottle rockets. Превежда от английски и води страницата „Муха в аптечката” във в. „Литературен вестник” за хайку и свързаните с него кратки форми.

Участвал в много пърформанси, между които „Литература в действие”(Performing literature), 2002 г., по проект на Британския съвет, съвместно с британски автори и „Литурне”, импровизирани четения на оживени места в града.

Петър Чухов е автор и водещ на проекта “Трубадурски двубои”, съавтор – с Марица Колчева – на комиксовата поредица „Гъвко и Мръвко”, пише музика и текстове, свири в групите “Субдибула” и “Гологан”.

Член на Сдружение на български писатели, Български хайку клуб, Хайку клуб “София”, Световната хайку асоциация и Музикаутор.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн