36 убити и 456 ранени в ПТП през 2018 г. в Старозагорска област

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_2144 (Large)В Областна администрация днес се проведе заседание на Областната комисия по безопасност на движението, председателствано от областния управител Гергана Микова. На него бе приет и гласуван отчетният доклад на комисията за изтеклата 2018 г.

Статистиката показва, че през 2018 г. в региона са регистрирани 1390 пътнотранспортни произшествия, при които са убити 36 и ранени 456 души. В сравнение със същия период на миналата година тежките ПТП са с 9 по-малко, убитите – са с 9 по-малко, ранените са с 11 повече.

Превишената и несъобразена скорост е основната и най-често срещана причина за загубата на управление на МПС с настъпили 488 пътнотранспортни произшествия, при които 21 граждани са загубили живота си, а 150 са получили наранявания.

ПТП-тата, настъпили поради неправилно движение на превозните средства по пътното платно, са 451, с 9 загинали и 121 ранени; поради отнемане на предимство са станали 241 ПТП с 6-ма загинали и 137 ранени. Алкохолът и другите упойващи вещества са причина за 49 ПТП с 15 ранени граждани.

По дни от седмицата най-сложна е била обстановката по безопасността на движението в петък – 74 ПТП с 4 убити и 93 ранени, във вторник – 52 ПТП с 4 убити и 58 ранени и в неделя – 51 ПТП с 11 убити и 70 ранени.

Членовете на Областната комисия по безопасност на движението приеха План-програма за ограничаване на пътнотранспортните произшествия и повишаване на безопасността на движение през 2019 г. Тя е насочена към реализиране на поставената в стратегическите документи цел – намаляване на жертвите на пътя. Програмата предвижда увеличаване на проверките за използване на предпазни колани, за употреба на алкохол и упойващи вещества, за шофиране с превишена скорост, както и засилване на контрола върху пешеходците, нарушаващи правилата за движение.

В заседанието взеха участие зам.-областният управител Димитър Драчев, комисар Илиян Илиев – началник отдел „Охранителна полиция“, представители на ОД МВР и на общините.
IMG_2141 (Large)
#

nov

spodelime.com


echo
Copyright © 2019 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн