Светлозар Недев открива своя самостоятелна изложба в Старозагорската опера на 3 април

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
svetlozar_nedevНа 3 април, сряда, в 18 часа във фоайето на Държавна опера – Стара Загора ще бъде открита изложбата на Светлозар Недев – „Адаптивна реалност“. Ще може да я разгледате до 10 април включително.

Ето и поканата на автора Светлозар Недев за откриването на изложбата:

„Работя в стил абстрактен експресионизъм. В творчеството си интерпретирам основно идеята за безкрая на Космоса като еквивалент на човешки мисли, идеи и мечти. В интерпретирам различни теми: „Сън от бъдещето“, „Космическа релация 1 и 2”, „Тънка линия”, „Космосът на земята”, „Галактически флирт”, „Душата на Космоса”, „Илюзии на греха“, „Стъпки в душата“, “Другият поглед“.

Последният ми цикъл е „Адаптивна реалност“ – картини, рисувани през последната година и половина специално за дипломната ми защита по живопис в Националната художествена академия. Всички картини са в два основни формата – 90/70 и 150/120, и няколко – във формат 100/120. Всички са смесена техника на платно и интерпретират темата „Адаптивна реалност“.

Абстракционизмът е течение в изобразителното изкуство от 20-ти век. Характерно за него е липса на пряко подражание на натурата, водещо е предимството на въображението при подбора на форми и цветове в картината. За моите картини е характерна липсата на фигура, когато изобразявам реалността и действителността. Когато формата, цвета и линията са ми достатъчни, за да интерпретирам идеята си. Когато спокойствието в картината е постигнато чрез съчетаване на цветове и форми, излъчващи различни емоции и асоциации.

Използвам експресивни цветове и не само, залагам на контрастите като форма и цвят. В картините ми липсва обективният реализъм и строгите пропорции, те са низ от противоречия и хармония, от положителни и отрицателни емоции, които се старая да балансирам. Именно в постигането на този баланс е разковничето на „Адаптивната реалност“, както я наричам.

Чрез картините се опитвам да намеря връзката между материя и духа, опитвам се да видя света извън неговата познаваема реалност. Това е начин да откривам философията на човешкото съществуване. Всички платна от цикъла „Адаптивна реалност“ са напълно отворени за интерпретация. В тях едновременно присъстват животът и смъртта, светлината и тъмнината, радостното и тъжното. В този смисъл се придържам към философията на Кант, че „изкуството ни доставя удоволствие именно заради взаимоотношенията между материалния и духовния смисъл“.

Посланието на моите картини е, че за да се справим с предизвикателствата на живота, ни е необходимо повече въображение, фантазия, необходимо ни е понякога да излезем извън рамките на видимото и познатото и да извисим стремежите си, чрез които да изградим нашия собствен свят, който да ни позволи да оцелеем в реалността.“

Светлозар Недев е роден през 1961 г. в Стара Загора. Възпитаник е на Националната гимназия по фотография и полиграфия в София. Завършил е Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, бакалавърска степен в специалността Културология и е защитил магистърска степен в същия университет, специалност също Културология, със специализация „Мениджмънт в художествената култура“. Дипломиран магистър по Живопис в Националната художествена академия при доц. Кирил Божков.

Автор е на повече от 30 самостоятелни изложби, участвал е и в общи изложби живопис и фотография в България и в чужбина. Негови творби са притежание на галерии и частни колекции от България, Турция, Русия, Чехия, Австрия, Швейцария, Хърватска, Румъния и Дания.

Основен организатор и куратор е на художествения пленер в Мъглиж в периода 2012-2014 г. От 2014 година до настоящия момент е основен организатор и куратор на Международния уъркшоп „Обединени художници за обединена Европа“, както и на международния арт пленер „Безгранично изкуство” в Стара Загора. Има арт галерия “Nedev Art Gallery” в Стара Загора, където за 5 години от създаването й е организирал 65 индивидуални и общи изложби на български и чужди автори.

Участвал е в международни художествени пленери в Румъния, Македония, Турция и Русия. Двукратен участник е в балканското квадринале „Митове и легенди на моя народ” – Стара Загора, 2012 и 2016 г. Участник от 2012 до 2016 г. в международния проект „Безграничност“ в Истанбул, който е представен в Русия, Англия, Словения, Турция и България. Участник в Международния проект „Арт-Балкан“ – Москва, 2010-2018, с художници от Русия, Румъния, Македония, Сърбия и България Участва 2015-2018 г. в Международна изложба за изкуства ASROPA в Гунсан, Южна Корея, организирана от проф. д-р Клемънс Бенкун Су с художници от 70 страни от цял свят.

Член е на Съюза на българските журналисти от 1998 г., на Професионалния съюз на художниците, група Москва, Русия от 2011 г. и на Арт Интернешънъл Груп, Англия, от 2012 г.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн