Дори 1% дехидратация може да наруши мозъчните ни функции

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Продължителната дехидратация на организма забавя функциите на мозъка, затруднява координацията, паметта и обработката на информация (вижте инфографиката)

Според последни медицински проучвания дори 1% дехидратация оказва отрицателно въздействие както върху настроението, така и върху концентрацията и възможностите ни да се справяме със задачите в ежедневието. Повече от 2% загуба на вода в тялото може да доведе до нарушена краткотрайна памет, да предизвика затруднения с фокусирането и координацията на работните процеси. Ако изпитвате трудности в работата, замислете се дали пиете достатъчно вода през деня. Това може да има ключово значение за ефективното ви представяне в офиса.

Между 4 до 8 часа без вода на ден водят до близо 2% загуба на течности в организма, което има редица негативни последици върху ефективността ни на работното място. По-продължителната дехидратация затруднява координацията и обработката на визуално-пространствената информация, води до раздразнителност и напрежение, а също така може да причини главоболие.

Сред най-честите причини за дехидратацията са липса на време или навик за прием на вода, стрес и ангажираност. Оказва се, че при липса на вода в тялото мозъкът реагира не само чрез забавени реакции, но и реално свива обема си. Изследване на сивото вещество и обема на бялото вещество на мозъка преди и след дехидратация, установява, че когато тялото е обезводнено, няколко области намаляват обема си, а също така се наблюдава и промяна в обема на гръбначно-мозъчната течност**. Тези промени са подобни на тези, засечени при изследване на прогресиращ Алцхаймер. Това означава, че когато не си набавяме достатъчно вода, мозъкът ни не функционира в пълния си капацитет. Ето защо приемът на течности през целия ден е от изключително значение за ефективността и работоспособността ни.

“Дехидратацията засяга всички хора и поддържането на правилна хидратация е също толкова важно за тези, които работят по цял ден на компютъра, както и за спортистите, които могат да загубят до 8% от телесното си тегло като вода”, казва Лорънс Е. Армстронг, един от водещите учени в проучванията и международен експерт по хидратация.
Water at work
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн