Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора отбелязва 65 години от създаването си

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Bibliotekata_RB_Zah_Kn_23cmПрез април 2019 г. Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора отбелязва 65 години от създаването си.

За най-голямата обществена библиотека в област Стара Загора това е дълъг път на развитие и утвърждаване. Период, през който се увеличават многократно нейните фондове, разширява се видът на съхраняваните информационни носители, променят се нейните функции и отговорности, повишава се ролята й в културния живот на града, региона и страната. Библиотеката успешно следва своята мисия да бъде посредник между информацията и нейните потребители и е свързана с ключовите за развитието на всяко общество елементи: грамотност, информация, образование, култура и гражданско участие.

Създадена през април 1954 г. с Решение на Изпълнителния комитет на Окръжния народен съвет – Стара Загора, през 1955 г. е отворена за читатели като Окръжна библиотека в сградата на бившето еврейско училище. Началото е поставено с 15 000 тома в три отдела – Книгозаемна, Читалня и Детски отдел, и 7 библиотекари. След административните промени, настъпили след 1989 г., се нарича Универсална научна библиотека, а от 2000 г. е със статут на Регионален културен институт.

Библиотека „Захарий Княжески” е сред първите в страната, която прилага новости в библиотечната теория и практика и обслужването на читателите – от „свободен достъп” до книгите (1962 г.), през автоматизация на библиотечните процеси (1994 г.), до интернет достъп до каталозите и картотеките на библиотеката.

През 1967 г. патрон на библиотеката става възрожденският народен будител Захарий Княжески. Мечтата му за откриване на публична библиотека остава неосъществена за него приживе, но със създадените училищни библиотеки Княжески записва името си сред основателите на библиотечното дело в България.

Днес, 65 години след създаването си, Регионалната библиотека разполага с фонд от 429 400 библиотечни документа от всички отрасли на знанието, организиран в традиционни и електронни каталози и картотеки. Ежегодно се абонира за около 200 периодични издания. Непрекъснато търси възможности за оптимално и ритмично обновяване на фонда си с цел повишаване качеството на обслужване и привличане на нови читатели. Издирва, опазва и осигурява достъп до културното наследство и писмената памет на старозагорския край. Организира колекция “Редки и ценни издания” и колекция “Стара Загора и старозагорци в картички и снимки”. Съхранява личните библиотеки на писателя Стоян Каролев, художника Димитър Караджов и общественика Недьо Александров. Поставено е началото на дигитализация на отделни колекции.

Logo_65_godini_JPGЕкипът на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ включва 28 библиотекари, IT специалисти, административен и помощен персонал. В структурата й са включени 12 обслужващи звена. Комплексният отдел “Изкуство”, Ресурсният център за учебна литература по немски език, Руският център и Тийн зоната са единствени по цели и предлагани услуги в региона.

Смисъл и цел на ежедневната работа на библиотеката е свободният достъп до информация, знание и идеи от първия досег с книгата, през образованието и ученето през целия живот, информационната грамотност, професионалното развитие и израстване, научните изследвания, до осмислянето на свободното време и четенето за удоволствие, които подобряват качеството на живот. Предлагат се и различни допълнителни възможности – ако търсената от читателя книга липсва във фонда на библиотеката, тя може да бъде доставена от друга библиотека в страната чрез услугата “Междубиблиотечно заемане”.

След неколкократна смяна на местоположението на различните отдели на библиотеката, през 2007 г. Регионалната библиотека е преместена в сградата на бул. „Руски“ № 44 (бившия Партиен дом) на площ от 7300 кв.м. Разположението в централната градска част, мултифункционалните зали и фоайета я правят духовно средище за старозагорци и предпочитан партньор на културни институции, учебни заведения, неправителствени организации и др. През 2018 г. са реализирани над 260 инициативи като обучения, семинари, конференции, срещи, представяния на книги и филми, концерти, изложби и фестивали, които са посетени от над 26 000 души.

Регионалната библиотека осъществява координационна, квалификационна и експертно-консултантска дейност за над 180 библиотеки в областта. Поради което освен текущата и постоянна продължаваща квалификация на персонала, експерти от библиотеката участват в образователни инициативи като обучители и/или консултанти.

Все повече са потребителите на предоставения от библиотеката достъп до собствени и чужди електронни бази данни и предлаганите електронни услуги: каталог на библиотечните документи, бюлетин „Нови книги”, справочна услуга „Попитай библиотекаря”, правно-информационна система “Апис”, образователния сайт Уча.се, електронна библиотечна система IPR BOOKS (на руски език) и др.

Чрез работата си по проекти и програми библиотеката се утвърждава като място за свободен и равен достъп до собствена и чужда информация. На разположение са 15 компютъра за потребители и достъп до интернет за образователни, социални и научни цели. Направени са първите стъпки за достъпна архитектурна среда. Благодарение на Посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки – България“ библиотеката разполага с 10 роботчета Финч, с които провежда семинари по програмиране за деца. През 2018 г. в тях са участвали над 600 деца. Първите си срещи с информационните и комуникационните технологии правят в библиотеката и потребители на възраст 60+, за които има организирани безплатни курсове. В Стара Загора бяха подготвени първите консултанти по библиотерапия в България и издадено съответното помагало.

Библиотеката има динамична интернет страница и създадени профили в социалните мрежи. Седмичен електронен бюлетин достига до всички желаещи да получават своевременна информация за предстоящите събития в библиотеката.

Регионалната библиотека разчита на дарения и дарители да подпомагат обогатяването и развитието на библиотечния й фонд и библиотечното пространство – много от нейните ресурси са придобити чрез дарения. Библиотеката е отворена за дарения, които отговарят на текущите интереси на читателската аудитория и допълват колекциите по отношение на вид на изданията, тематична насоченост и екземплярност.

Днес Регионална библиотека „Захарий Княжески” е член на Българската библиотечно-информационна асоциация и на семейството на обществените библиотеки във Фондация „Глобални библиотеки – България“. Носител е на наградата „Христо Г. Данов“ за 2016 г. в категорията „Библиотеки и библиотечно дело” за съществен принос в националната книжовна култура.

Събития в РБ “Захарий Княжески” през април 2019 г. (предварителна програма):

3 април 2019 г. (сряда), 18:00 ч., зала първи етаж

Оперен концерт със солисти Деси Стефанова и Елена Баръмова, на рояла – Светлана Върлинкова. В програмата .- произведения от Офенбах, Йохан Щраус, Доницети, Росини, Моцарт, Пучини, П. Хаджиев, Д. Христов

4 април 2019 г. (четвъртък), 18:00 ч., зала първи етаж

Издателство „Колибри” гостува с представяне на Мария Касимова-Моасе и двете ѝ книги „Балканска рапсодия” и „Близки срещи със смесени чувства”

6 април 2019 г. (събота), 11:00 ч., зала първи етаж

„Дон Кихот” – балет от Минкус, запис от 2016 г. на балета на Виенската опера, 120 мин., хореография: Рудолф Нуреев; солисти: Мария Яковлева, Денис Черевичко.

Организатори: Музикално общество „Борис Христов” със съдействието на Община Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески”, Търговско-промишлена палата, Литера принт АД, НАОП „Юрий Гагарин”, Студио за уеб дизайн, Фото „Алекс”.

Вход свободен.

6 април 2019 г. (събота), 14:00 – 15:30 ч., зала първи етаж

Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански” – „Актьорите и уменията на бъдещето”, лекции – д-р Десислава Стойчева.

8 април 2019 г. (понеделник), 14:00-15:30 ч., зала първи етаж

Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански”  - „Актьорството като начин на общуване със света: как да останем себе си, докато се превръщаме в друг” – лекция на Оксана Мисина.

9 април 2019 г. (вторник), 14:00-16:30 ч., зала първи етаж

Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански” – Дискусия с журито на фестивала.

9 април 2019 г. (вторник), 18:00 ч., Руски център

Представяне на книга и филм за художника  Орлин Чуховски. С участието на Спас Мавров.

9 април 2019 г. (вторник), 19:00 ч., зала първи етаж

Концерт „20 години заедно” – проф. Благовеста Константинова – пиано; Иван Кабамитов – баритон. В програмата – песни и вокални цикли от Николай Римски-Корсаков, Модест Мусоргски, Благовеста Константинова и Панчо Владигеров. Вход с билети (на касата на Операта)

10 април 2019 г. (сряда), 17:30 ч., зала първи етаж

Представяне на детска книга „Злостории” на Явор Цанев.

11 април 2019 г. (четвъртък), 18:30 ч., зала първи етаж

Клавирен концерт на проф. Жени Захариева „С любими творби от Мусоргски и Шопен”. По повод 180 години от рождението на Модест Мусоргски и 150 години от смъртта на Фредерик Шопен. В програмата: “Картини от една изложба” и “Валсове”. Вход – свободен.

12 април 2019 г. (петък), 18:00 ч., тийн зона

Представяне на книгата „От Балкана до Дунав” и гостуване на двама от авторите й – Гавраил Гавраилов и Весела Николаева (ПУ „Паисий Хилендарски”).

12-13 април 2019 г. (петък-събота), зала първи етаж

Конкурс за млади джаз изпълнители на НУМСИ „Христина Морфова”.

14 април 2019 г. (неделя), 17:00 ч., зала първи етаж

ГПЧЕ „Ромен Ролан” – клуб “Дебати” и Киигън Скот.

15 април 2019 г. (понеделник), 17:30 ч., фоайе първи етаж

Откриване на изложба на Зорница Златева, ученичка от НУМСИ „Христина Морфова”, специалност „Класическо пеене”, от класа на Костадин Чамов.

Изложбата остава до 25 април.

15 април 2019 г. (понеделник), 18:00 ч., зала първи етаж

45 години НУМСИ „Христина Морфова”: Камерен концерт на ученици от инструменталните класове на Нели Хазан, Анета Димова, Атанас Георгиев, Димитър Вакарелов, Веселин Джанкардашлийски, Станимир Сталев. На рояла – Ирена Русенова и Венета Янкова.

16 април 2019 г. (вторник), 17:30 ч., зала първи етаж

45 години НУМСИ „Христина Морфова”: „Творческа еволюция на личността”. 45 години методическо обединение „Дървени духови инструменти”. Участват ученици от класовете на Иванка Джелепова, Златко Стойчев, Тони Комитов, Йордан Вълчев. На рояла – Ирена Русенова и Венета Янкова.

17 април 2019 г. (сряда), 18:00 ч., зала първи етаж

45 години НУМСИ „Христина Морфова”: Възхвала на българската словесност – „Думите, без които не мога!”. Творческа работа на Диана Найденова с ученици по актьорско майсторство и художествено слово. С участието на ученици от инструменталните класове и Хор при НУМСИ „Христина Морфова” с диригент Стефка Минкова.

18 април 2019 г. (четвъртък), 18:30 ч., зала първи етаж

45 години НУМСИ „Христина Морфова”: С любов за Пианото – „Класично и романтично”. 45 г. Методическо обединение „Пиано”. Участват ученици от класовете на Мариана Маринчева, Румяна Шишкова, Милена Александрова, Павлина Кангалова.

19 април 2019 г. (петък), 18:00 ч., зала първи етаж

Български географски фестивал – Стара Загора 2019, предфестивални събития

18:00-19:00 ч. “Светът и всичко в него” – публична лекция на пътешественика и журналист Симеон Идакиев

19:00-20:00 ч. “България – география на свободата” – презентация на географа и писател доц. д-р Георги Бърдаров

20 април 2019 г. (събота), 10:00 ч., зала Библиофония

Лекция на сп. „9 месеца”.

20 април 2019 г. (събота), 9:00-17:00 ч., зала първи етаж

Шести национален фестивал на руската поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце”.

22 април 2019 г. (понеделник), 17:00 ч., зала първи етаж

45 години НУМСИ „Христина Морфова”: Награждаване на участниците в литературния конкурс „Където думите се провалят, говори музиката”. С участието на хор при НУМСИ „Христина Морфова” с диригент Стефка Минкова и ученици от инструменталните класове.

23 април 2019 г. (вторник), 18:30 ч., зала първи етаж

Представяне на книга на Таня Бенедeти ”Практическо помагало за самозадвижване на жизнената енергия”

24 април 2019 г. (сряда), 19:00 ч., зала първи етаж

Игрален филм „Бягай” (90 мин., България) на режисьора Матей Генчев.

25 април 2019 г. (четвъртък), 17:00 ч., зала първи етаж

Балетна школа „Грация” Казанлък, с ръководител Алла Ангелова.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн