Ганка Иванова и Иван Нанев с три медала от Абу Даби

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_5424IMG_5443Старозагорските представители Ганка Иванова и Иван Нанев се завърнаха с три медала от игрите Спешъл Олимпикс, проведени в Абу Даби. Участието е първо за Иван, който е със сребърен медал в индивидуалното класиране на бадминтон. Двамата с Ганка имат и бронзови отличия от участието си в състезанието като двойка. Това не е първи медал на Ганка Иванова, която извоюва сребро за България на „Спешъл олимпикс” в Лос Анджелис през 2015 г., когато участието на единствената старозагорка в игрите бе подпомогнато от кмета Живко Тодоров.

„Чест и гордост е да посрещнем нашите медалисти, които за пореден път представиха достойно Стара Загора на голям спортен форум. Стара Загора отново доказа, че има големи спортисти“, заяви зам.-кметът Красимира Чахова на организираната среща в общината с двамата състезатели.

Треньор на двамата спортисти е Слънчезар Цанков, който от години работи с двамата състезатели. „Изпратихме ги с поръка отново да се представят достойно, те я изпълниха, очакваме още награди от следващи изяви“, обобщи Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, която също участва в срещата. Тя добави, че най-важно е те да продължат да тренират.

Двамата състезатели по бадминтон представиха пред журналистите своите медали и споделиха, че им е харесало в Абу Даби. И че са горди да бъдат част от националния отбор на България. „За нас медалите имат друга стойност. Най-голям скок за тях е напредъкът, който показват в комуникациите, особено за Иван, който бе с изключително затруднено общуване, а след като започна занятията с бадминтон на пресконференция взе микрофона и се представи сам“, разказа Гинка Михайлова, директор на дневен център „Св. Св. Козма и Дамян“, откъдето тръгва пътят към спорта на двамата старозагорци. Спортът е терапия, обединиха се около тази теза участниците в срещата и социалният работник Пламен Петров, който заяви, че целият персонал и всички обитатели на центъра ги подкрепят, а примерът им е заразителен за останалите.

Според Слънчезар Цанков най-хубавото е, че в Абу Даби двамата състезатели по бадминтон са живели в голям хотел, а не изолирани в олимпийско селище. „Така те са имали възможност и са общували с други хора“, подчерта треньорът. И добави, че с фондацията на Маргарита Бербатова са обсъждали възможността Стара Загора да стане домакин на национално първенство по бадминтон за хора със специални потребности.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн