Изложба за 140 г. от приемането на Търновската конституция откриха в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_2099 (Large)IMG_2088 (Large)Областният управител Гергана Микова откри изложба, посветена на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция. Тя е подготвена по инициатива на Народното събрание, със съдействието на Държавна агенция „Архиви“. Пътуваща е и ще обиколи всички областни градове на страната. В Стара Загора е експонирана във фоайето на Държавната опера.

Изложбата съдържа 40 фотоса, които представят исторически и биографични данни за народните представители от състава на Учредителното събрание, техни портрети и документи за дейността им. Показани са моменти от работата върху Търновската конституция, както и развитието на конституционния процес на фона на историческите събития, които го следват.

Депутатът Георги Гьоков, зам.-областният управител Петя Чакърова, зам.-кметът Иванка Сотирова, директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев, директорът на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Снежана Маринова, началникът на отдел „Държавен архив“ в Стара Загора Галентин Караславов, граждани, ученици, представители на неправителствени организации и медии присъстваха на откриването.

„Нека помним стореното от нашите предци – тези, които положиха основите на съвременна европейска България. Трябва да имаме памет за своето минало, за да вървим уверено напред и да градим заедно своето бъдеще. Уверена съм, че гражданите на Стара Загора ще проявят интерес към документите и снимките, представени в тази изложба, защото от тях може да се научи много както за Търновската конституция, така и за онези родолюбиви българи, които са били в основата на създаването на модерната правова държава“ – каза в обръщението си към присъстващите Гергана Микова.

Любопитни моменти, свързани с участието на личности от Старозагорския регион в Учредителното събрание, разказа Галентин Караславов.

Изложбата „140 години Търновска конституция“ ще остане във фоайето на Операта в Стара Загора до петък, 29 март. След това ще отпътува за Сливен.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн