Депутатът от БСП Георги Гьоков се срещна с казанлъшкия лекар, който обяви гладна стачка преди дни

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Акушер-гинекологът д-р Захари Стойчев колабира пред очите на протестиращите медицински сестри, те му оказаха незабавна помощ
*
0201Народният представител от „БСП за България” Георги Гьоков призова д-р Захари Стойчев от Казанлък да прекрати гладната стачка, която акушер-гинекологът започна на 25 март заради кризата в здравеопазването. Гьоков се срещна с лекаря, за да обсъдят проблемите и решенията за българското здравеопазване. Депутатът го запозна с частта „Здравеопазване” в стратегическия документ на левицата „Визия за България”, в която грижата за човека е поставена на първо място.

Двамата отидоха заедно на протеста пред казанлъшката МБАЛ „Д-р Христо Стамболски”, който бе в защита на специалистите по здравни грижи. 73-годишният лекар обаче колабира по време на протеста и получи незабавна помощ от медицинските сестри, които вече 27 дни протестират, настоявайки за по-добри условия на труд и по-високо заплащане.

„Да отпаднат лимитите в НЗОК и здравноосигурените хора да получават достъпна и безплатна медицинска помощ, каквато им се полага по конституция, а общинските и областните болници да се финансират от държавния бюджет. За това давам сигнал с моята гладна стачка”, каза д-р Стойчев. „Подкрепяме ви напълно и сме на ваша страна” – заявиха Гьоков и общинският съветник Пламен Караджов пред протестиращите медицински сестри. Двамата споделиха, че БСП винаги е подкрепяло справедливите искания на българските граждани.

„МЗ не изпълнява своя обществен договор с работещите в здравеопазването. Съветът по здравеопазване към НС на БСП заяви, че реформата в системата изисква нов подход в управлението на човешките ресурси и предлага по една средна стартова заплата за страната и две средни – за специалистите с магистърска степен. В здравеопазването пари има, но те потъват незнайно къде” – подчерта Георги Гьоков. Той припомни предложенията на левицата, които нееднократно са обявявани в дискусии, пред медиите и в парламента: болниците да не са търговски дружества, а частните болници да не работят с ресурса на НЗОК.

Сестрите благодариха за подкрепата и подчертаха, че продължават да настояват за еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи, независимо от местоработата им или собствеността на болницата; допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила; връщане на медицинските стандарти, КТД да е задължителен за всички и др. Ако исканията им не бъдат удовлетворени, те ще заявят колективна оставка на 7 април, обясниха сестрите по време на протеста.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн