100-години творческа дейност отбелязва през 2019 г. Драматичен театър “Гео Милев” – Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
DT Geo Milev 2През творческия сезон 2019/2020 г. Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора ще чества своята 100-годишнина. Това съобщи на брифинг директорът Ивелин Керанов.

Първите наченки на театрална дейност под ръководството на даскал Петър Иванов с участието на Кольо Ганчев и неговия оркестър са към средата на 19 век. По-късно, на 18 април 1870 г., завесата в салона на Главното девическо училище при черквата „Св. Богородица“, кв. “Акарджа“, е вдигната. Трупата под ръководството на д-р Начо Планински открива театралния летопис на Стара Загора с комедията „Малакова“ от П. Р. Славейков. През антракта свири читалищният оркестър. Възможно е това да е въобще първото представление на „Малакова“.

Проучванията показват, че д-р Планински е буден родолюбив българин, заточеник, лекар в сливенската болница, след Освобождението от турско робство е депутат в Източна Румелия.

Тези ентусиазирани театрали поставят в следващите 4-5 години „Многострадалната Геновева“, „Шарлатаните доктори“ и др.

След Старозагорското въстание през 1875 г. е убит Кольо Ганчев и самодейната трупа се разпада. По време на Руско-турската война 1877/1878 г. градът е опожарен до основи. Изгарят читалищният и театралният архив.

Театралната дейност се възобновява през 1881 г. Играят се пиесите „Райна Княгиня“, „Иванко“, „Хъшове“, Разбойници“ и „Кулата Нел“. През 1895 г. се поставя „Под игото“ на Иван Вазов. На премиерата присъства и авторът.

През 1900 г. се създава дружество „Театър“, което продължава делото на „Ученолюбиво дружество“.

На 1 април 1912 г. се полага основният камък на новата театрална сграда на Културно-просветно дружество „Театър“, по-късно читалище „Родина“. Група младежи по своя инициатива поставя „Ревизор“ на Гогол. В представлението участва и Никола Икономов. Оттук започва артистичната му кариера.

Театралната сграда е готова за 2 години. През 1916 г. на нейната сцена любителска група под режисурата на Гео Милев поставя „Едип цар“ и „Лудетината“.

През 1919-1920 г. се поставя началото на професионалния театър в Стара Загора. Създава се полупрофесионална трупа при дружество „Театър“ в състав: директор и режисьор – Коста Атанасов; артисти – П. Димитров, М. Узунов, М. Танев, Л. Георгиева, М. Пенкова, П. Топалов, Р. Минчев, К. Данев, Петрова, д-р Бъчваров. Откриването на театралния сезон става на 29 декември 1919 г. с премиера на пиесата „Пленникът на Трикери“ от Константин Мутафов, бащата на Стоянка Мутафова. През 1920 г. в града пристигат от Хасково Мара Шопова и брат й Данчо Делчев, които са най-активните актьори в полупрофесионалния театър. Играят се „Коварство и любов“, „Боряна“ с гастрол на Иван Димов, „Платон Кречет“, „Калин Орелът“ и др.

През 1948 г. трупата преминава под шапката на Градския общински съвет. Играе в салона на Читалище „Родина“ и е известна под името „Читалищен театър“. На 1 март 1950 г. театърът става професионален, минава на щат и издръжка към Общината и вече се нарича Общински театър. За директор е назначен професионалният актьор Атанас Христов. С пиесите „На дъното“ и „Свои сме, ще се разберем“ от Островски, професионално звание „актьор“ получават Мара Шопова, Данчо Делчев, Стоян Милев, Христина Костадинова, Стоян Михайлов, Йорданка Миланова и др. През 1954 г. театърът става държавен под названието Народен театър Стара Загора. Директор е Пейо Кайраков. През тази година идват и първите възпитаници на ВИТИЗ.

На 22 май 1970 г. с Указ на Народното събрание Драматичният театър получава името на големия български и европейски поет, преводач, художник, родолюбец Гео Милев.

През 1971 г. ДТ „Гео Милев“ влиза в новопостроената сграда за опера и театър с премиерата на „Ревизор“ от Гогол. Постановката е на П. Л. Манастирски от Академичния театър „Максим Горки“ в гр. Самара. На 7 септември 1971 г. се играе и първото представление на новата сцена. Висока е оценката на театралната общественост за тази постановка, в която бляскаво се изявява целият творчески колектив. Критиката отбелязва специално великолепната игра на Веселин Савов в ролята на Хлестаков и Нино Луканов – Градоначалникът.

През 1997 г. театърът влиза в реставрираната сграда на Стария театър с премиера на „Боряна“ от Йордан Йовков, режисьор Стефан Делев. През 2005 г. в театъра идва група от 11 млади актьори, студенти на проф. Пламен Марков, които въвеждат нов ритъм в театралния живот на града. За един сезон театърът участва на няколко национални фестивала и печели „Аскеер“ за драматургия, номинации за „Аскеер“ за поддържаща женска роля, номинации за „Икар“ за актьорски и режисьорски дебюти, награда за главна мъжка роля на фестивал на камерните театър – Враца, награда на фондация „Димитър Вълчев“ за оригинална авторска музика към спектакъл.

През последните 10 от 100-те професионални творчески години ДТ „Гео Милев“ успя да върне публиката си, изоставила го след промените през 1990 г. Афишът е с разнообразни заглавия – от Шекспир и Молиер, през съвременна световна и българска класика, до най-нови пиеси, които на сцената на Старозагорския театър имат своите абсолютни премиери.

В юбилейната година трупата на театъра е от 70 души, от които 24 са актьорите.

Знаменателният юбилей ще бъде отбелязан с представянето само на български пиеси, с едно изключение – „Енергични хора“ от Василий Шукшин. Постановката е дело на Николай Урумов. В главната роля ще гостува Михаил Билалов.

Вече се играе с голям успех моноспектакълът „Щурчето, убиецът на Ботев“. В Международния ден на театъра – 27 март, ще се състои премиера на „Нощно слънце“ по разкази на Йордан Йовков. Драматизацията и постановката са на доц. Юрий Дачев. Надя Асенова подготвя драматизация и ще режисира „Мерак“ – по няколко „Диви разкази“ на Николай Хайтов. Бина Харалампиева ще постави „Чичовци“ от Иван Вазов. Кулминацията на празненствата ще бъде на 29 декември 2019 г. с „Криворазбраната цивилизация“ на Добри Войников. Режисьор ще бъде Йосиф Сърчаджиев.

Три изложби ще разкажат за миналото и настоящето на Старозагорския драматичен театър: На 1 май 2019 г. в галерия „Лубор Байер“ ще бъде открита ретроспективна изложба „Художниците на театъра“. Ще бъдат представени творби на 19 художници и сценографи, които са работили през годините в театъра. През септември във фоайетата ще бъдат представени днешните артисти на театъра заедно с костюми, реквизит, макети на представления и пр. През октомври на южната алея на парк „5 октомври“ ще бъде подредена юбилейната изложба „100 години Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора. Вероятно ще има и други изненади.

Росица РАНЧЕВА,
dolap.bg
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн