Библиотека „Родина” навърши 159 години на Благовещение

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Biblioteka Rodina zalaНа днешния чудесен християнски празник Благовещение Библиотека „Родина” в Стара Загора отбелязва своя 159-ти рожден ден! Стартът на нейното летоброене е на 25 март 1860 г., когато тогавашният главен класен учител Тодор Шишков и двадесетина будни заралии са сложили началото с 51 тома книги, притежавани от библиотеката на Светиниколското училище и с даренията на първите читалищни дейци.

Целта им е била „да се спомага и подтика напред книжовното образование между съотечествениците ни”. Макар че преди повече от век и половина нашите съграждани не са били нито по-заможни от нас днес, нито по-напредничави във възгледите си, можем само да ги споменаваме с признателност за далновидността им. Днес целта на „Родина”, една от най-дългогодишните и авторитетни публични библиотеки у нас, е също толкова съзидателна и достойна за уважение.

Няма как в днешното динамично време работещите да останат на нивото на знание, с което са напуснали университетските аули и банки. Хората имат необходимост да се образоват през целия си живот, непрекъснато трябва да се доразвиват, за да останат конкурентоспособни на пазара на труда и да усвояват нови умения. А най-съществената роля в подпомагането на този процес е на обществената библиотека.

Екипът на „Родина” и нейният директор Слава Драганова са подготвили много и интересни прояви за своите читатели, последователи и приятели през цялата 2019-а година. Най-скорошното събитие, за което отправяме гореща покана към старозагорци, е срещата с безкрайно увлекателната документална сага „Животът и смъртта на Людмила Живкова” с автор Иво Милев.

Авторът ще гостува в Града на липите на 27 март, сряда, от 18:00 часа в Галерия „Байер”. Биографията на дъщерята на бившия Първи е плод на многогодишния труд на Иво Милев – от 2009 г., с работа с над 50 хил. страници архивен материал, в по-голямата си част неизползван досега. Заповядайте, ще бъде интересно!

Predstavqne_Zala_Baier_prvОще на:
https://www.facebook.com/events/2062512770714056/
https://www.rodina-bg.org/2-nachalo/1209-zhivotat-i-smartta-na-lyudmila-zhivkova-v-stara-zagora ; https://www.rodina-bg.org/biblioteka/letopis ;
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн