Планетарна геомагнитна буря със средна мощност ни удря в събота

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Slanceto erupciaВ междупланетното пространство се движи облак от изхвърлена от Слънцето коронална маса, който се отдели при изригване в четвъртък около обед. Този облак ще достигне с периферията си Земята рано следобед днес (събота, 23 март), съобщават от Центъра по слънчев и слънчево-земен мониторинг в старозагорската обсерватория. След първата ерупция е регистрирано и второ, по-слабо изхвърляне на коронална маса. Очаква се този плазмен облак също да достигне до Земята някоко часа след първия.

Вследствие на това в събота се очаква планетарна геомагнитна буря със средна мощност (Kp=6;G2). Вероятността за геомагнитни смущения е 25%. Вероятността за слаба геомагнитна буря (K=5) на средни ширини е 40%, а за средна по мощност буря на средни ширини е 20%, а за днес и утре тя е около и под 1%.

СПРАВКА:

ГЕОМАГНИТНА БУРЯ
Геомагнитната буря със слаба мощност (Kp=5) е природно явление, което оказва значително влияние върху околната среда на Земята и технологичната инфраструктура в околоземния космос. Тя може да се окаже причина за различни технологични аварии и смущения в работата на апаратурата на изкуствените спътници на Земята. Увеличава се вероятността за прояви на индивидуално и масово агресивно поведение, както и вероятността за пътнотранспортни произшествия.

Зачестяват случаите на безпокойство, безсъние и употреба на лекарства с успокоително и психотропно действие.

Увеличава се вероятността за инфаркти и инсулти на високи и средни ширини.

При геомагнитна буря със средна или голяма мощност (Kp=6 или 7)може да възникнат проблеми и с техническата инфраструктура на средни ширини, включително за авиацията, електропреносната мрежа и комуникациите. Източници : 1. Изхвърляния на коронална маса (CME) при среща със Земята. CME възникват при слъневи изригвания и/или избухване на протуберанси; 2. Високоскоростни потоци в слънчевия вятър, причинени от слънчеви коронални дупки в геоефективна позиция (CH HSS- ефект); 3. При пресичане от Земята на секторна граница на междупланетното магнитно поле (ММП); 4. Слънчеви дългоживущи магнитни области

РАДИАЦИОННА БУРЯ
Мощната радиационна буря (бал S3)е потенциално опасно природно явление. Тя е свързана със значителен риск от аварии в работата на електронната апаратура на изкуствените спътници на Земята, управляващата и навигационната апаратура на гражданските и военните самолети, летящи на височина 8-10 км над земната повърхност или поголяма. Има значителен радиационен риск за екипажа на Международната космическа станция и малък риск за екипажите и пътниците на самолетите, летящи на височини около и над 8-10 км. При много мощна радиационна буря (S4) радиационният риск за космонавтите в орбита около Земята става сериозен, а за екипажите и пътниците в гражданската и военната авиация е значителен. Повишена е опасността от грешки в работата на системите за ориентация и навигация на изкуствените спътници на Земята и самолетите. Възможно е на високи ширини да се наблюдава покачване на естествения приземен радиационен фон (GLEявление, Ground Level Enhancement). В този случай са възможни фалшиви тревоги за аварии в АЕЦ.

Радиационните бури с бал S3 или по-голям оказват сериозен ефект върху метеорологичните процеси в рамките от 4-5 до 30 дни и могат да повлияят върху достоверността на средносрочните и дългосрочни метеорологични прогнози със срок от 7 дни или по-голям.

HELIOTA®AXY.COM – ЦССЗМ Ст.Загора
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн