Почина авторът на герба и знамето на Стара Загора Христо Танев

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_3103(1)На 21.03.2019 г., на 75 годишна възраст почина художникът-хералдик Христо Танев, създател на герба и знамето на Стара Загора. Достоен човек, общественик и пламенен родолюбец, през целия си живот той е отдаден на своята голяма любов – изобразителното изкуство. Дългогодишната му всеотдайна работа и многолик талант са признати не само в България, а и по целия свят. Будният му и търсещ дух е закодиран в завещаните на Стара Загора герб и знаме – сакралните символи на обичния град!

Христо Танев е роден е на 21 септември 1943 година в град Стара Загора.

Завършва Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” при проф. Никола Гелов. Негови преподаватели са били известните български художници проф. Васил Стоилов и проф. Никола Кожухаров. Художникът работи главно в областта на пространственото оформление, архитектурния, промишлен и графичен дизайн и реклама. Негово дело са гербовете и знамената и на Димитровград, Чирпан и Гълъбово. Има утвърдени над 500 запазени знака на фирми, организации и нови производства. Участва в представителни изложби на българското изобразително изкуство зад граница.Член на Съюза на българските художници и Асоциацията за пластични изкуства към ЮНЕСКО. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, музея „А. С. Пушкин” в Москва, над 30 държавни галерии в България и чужбина, както и частни сбирки в България, Европа, Канада, Кувейт, Монголия, САЩ, ЮАР, Япония.

През 2018 г. със заповед на кмета Живко Тодоров Христо Танев бе удостоен с Почетен знак на Община Стара Загора за съществен и значим принос за развитие на общината и заслуги към нейните граждани по повод Празника на града – 5 октомври и 180 години от рождението на митрополит Методий Кусев.

Тази година се навършват 40 г. от одобряването от Общински съвет Стара Загора на проекта за герб и значка за почетен гражданин на художника Христо Танев.

Общинското и административно ръководство на Община Стара Загора и Общинския съвет изказват съболезнования на близките и роднините на художника.

Поклон пред паметта му!

Поклонението пред тленните останки ще се състои на 23.03.2019 г. от 12.00 ч. в църквата „Св. Троица“. От 13.30 ч. ще се извърши опело, а от 14.00 ч. – погребението в Гробищен парк Стара Загора.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн