По повод 106-годишнината от Одринската епопея издадоха книгата “Последната крепост”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
3D_Poslednata_Krepost_01-800x800На 13 март 1913 г., в разгара на Балканската война, българите превземат Одринската крепост. Днес покрай гръмкия шум на ежегодните чествания, изпълнени с прочувствени речи за триумфа на българското оръжие, гласовете на онези, които извървяха тежкия път на войната сякаш остават нечути. Те отдавна не са сред нас. От тях са ни останали единствено пожълтелите страници на дневници, спомени и писма, показващи истинското лице на суровия войнишки живот и тежката цена на бойната слава.

„Последната крепост“ е историята на тези хора. Книгата на сдружение „Българска история“ е най-мащабното и изчерпателно изследване по темата досега. Тя проследява събитията през очите на участниците – от затрупания в заснежените окопи редник до командващия многохилядна армия генерал.

В продължение на две години авторът Владислав Карагеоргиев събира записки, писма и бележки на над 80 офицери, войници, политици, чуждестранни кореспонденти и граждански лица, а издателите уточняват, че това е най-обемната и изчерпателна книга по темата.

„Последната крепост“ е тук, за да покаже обективно и правдиво хода на събитията, довели до Одринската епопея, както и да разкаже за обикновените хора, понесли мечтата за национално обединение на върха на своите щикове.

И макар днес дървените кръстове над братските могили отдавна да са изгнили, читателят ще се върне в онази незабравима епоха, изпълнена с героизъм, смърт и най-вече несигурност пред утрешния ден, когато българският народ се отправи на война… и победи.

„Последната крепост“ може да бъде открита в търговската мрежа и на BULGARIANHISTORY.SHOP
#


социално споделяне


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн