Международна енергийна конференция ще се проведе в началото на април в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
EMIМеждународна енергийна конференция „ПАКЕТ „ЧИСТА ЕНЕРГИЯ“ И ИНВЕСТИЦИИ В ЕНЕРГЕТИКАТА – РЕАЛНОСТИ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА“ ще се проведе на 4 и 5 април 2019 г. в хотел “Верея” в Стара Загора. Международната конференция се организира от Института за енергиен мениджмънт с подкрепата на Асоциацията на електроенергийната индустрия в Европа – Eurelectric.

В конференцията ще участват високопоставени представители от Югоизточна Европа, представители на международни организации, европейски институции, бизнес лидери, експерти. Те ще очертаят специфичните аспекти на темата за опазването на климата и защитата на инвестициите в енергийния сектор. Сред говорителите на форума ще са министърът на енергетиката Теменужка Петкова, Кристиян Руби – генерален секретар на Eurelectric, Брайън Рикетс – генерален секретар на Euracoal, д-р Сергий Корсунски – директор на Дипломатическата академия на Украйна, Живко Тодоров – кмет на Стара Загора, Костис Стамболис – изпълнителен директор на Института по енергетика за Югоизточна Европа (IENE), Елена Рибак – управляващ директор на украинския офис на iC consulenten (Австрия) и вицепрезидент на Съвета на Европейско-украинската енергийна агенция (EУEA), Красен Станчев – председател на Борда на директорите на Института за пазарна икономика (ИПИ), Георги Стефанов – главен експерт „Климат и енергия“, WWF България, Александър Загоров – конфедерален секретар на КТ „Подкрепа“, Антон Иванов – съветник към кабинета на Президента на КНСБ, сектор „Енергетика“,
и други.

Събитието е продължение на все по-активния дебат за справедлив енергиен преход за европейските въглищни региони към нисковъглеродно бъдеще. Темите, които ще бъдат обсъдени в рамките на конференцията, са:

• До каква степен и под каква форма следва да се реализира държавната намеса в този процес?
• Има ли яснота по отношение на държавната политика, свързана с поощряването на инвестиционния процес и защитата на инвестициите при отчитане водещата роля на пазарните механизми и на изискванията, свързани с опазването на климата и околната среда?
• Необходимо ли е държавата да провежда специфична политика в тази област по отношение на отделни региони и какви са допустимите стъпки в това направление без да се нарушава водещата роля на пазарните взаимоотношения в сектора?
• Има ли ясно формулирани национални приоритети за нуждата от по-нататъшни реформи в енергийния сектор и цената им най-вече в икономически и социален план?
• Какво предстои в посочените по-горе аспекти в сферата на въгледобива и свързаните с него дейности и как това се свързва с проблемите на екологията?
• Какво да очакват хората в краткосрочен и средносрочен план като стратегическо планиране, реформи и развитие на нормативната база?

Детайли по програмата на конференцията, както и повече информация за лекторите и участниците в отделните панели, са публикувани на уеб-страницата http://www.emi-bulgaria.com.
#vvv

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн