В Русия приеха закони срещу фалшивите новини и оскърблението на държавата и обществото

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Gosudarstvennaja DumaПоради актуалността на темата и у нас публикуваме информация на РИА “Новости” за приетите днес от Държавната дума на Руската федерация закони против фейковете и оскърбителните публикации в медиите.

Държавната дума в Русия прие на трето и последно четене законопроектите за борба с фалшива информация, както и за обида на държавата и обществото.

В края на миналата година документите бяха внесени в долната камара от сенатор Андрей Клишас и група парламентаристи.

Първите забраняват публикуването на ненадеждна социално значима информация, разпространявана под прикритието на “правдиви” послания, ако са заплашени животът, здравето, собствеността на гражданите или информацията подкопава обществения ред и сигурността. За това са предвидени глоби от 30 хиляди до един и половина милиона рубли (800-40 200 лв.).

Други проекти предлагат блокиране на публикации, които оскърбяват човешкото достойнство и обществения морал, както и държавата. Глобите варират от 30 хиляди до 300 хиляди рубли (800-8000 лв.).

Как ще действа законът срещу фалшивите новини

След откриването на фалшификацията главният прокурор на Русия или неговите заместници ще се обръщат към Роскомнадзор с искане да бъдат взети мерки за ограничаване на достъпа до нарушаващите закона ресурси.

Роскомнадзор, от своя страна, трябва незабавно да уведоми редакторите за необходимостта да премахнат неточната информация. При това се фиксират датата и часът на изпращане на уведомлението, за което е създадена специална информационна система.

Изданието е длъжно да отстрани неточна информация веднага след получаването на документа.

Ако това не се случи, Роскомнадзор е в правото си да ограничи достъпа до ресурса. Ако собственикът на изданието премахне фейка след временното блокиране, той е длъжен да изпрати съобщение до Роскомнадзор. След това достъпът до ресурса ще бъде възобновен.

Уточнява се, че тази ограничителна процедура не се прилага, когато невярна информация се публикува от агрегатор на новини.

Какви ще бъдат санкциите

За фалшифиви публикации, създаващи заплаха за живота или здравето, както и за обществения ред, глобите ще са следните: за физически лица – от 30 до 100 хиляди рубли, с или без конфискация на обекта на административно нарушение; за юридически лица – от 200 до 500 хиляди рубли (5400-13 400 лв.), също с конфискация; за длъжностни лица – от 60 до 200 хиляди рубли.

За фалшифиви новини, довели до проблеми в експлоатацията на съоръжения за поддържане на живота, транспорта или социалната структура, комуникациите и енергетиката, глобите за физически лица ще са от 100 до 300 хиляди рубли с конфискация; за юридически лица – от 500 хиляди рубли до един милион рубли (13 400-26 800 лв.) с конфискация; за длъжностни лица – от 300 до 600 хиляди рубли (8000-16 000 лева).

За фалшиви новини, причинили смъртта на човек, увреждане на здравето или собствеността, прекратяване на работата на обекти за поддържане на живота, транспорта или социалната структура, комуникациите или енергетиката, глобите са следните: за физически лица – от 300 до 400 хиляди рубли (8000-10 700 лв.) с конфискация; за юридически лица – от един милион до един и половина милиона рубли (26 800-40 200 лв.) с конфискация; за служители – от 600 до 900 хиляди рубли (16 000-24 100 лв.).

За всички случаи на започване на такива дела прокуратурата трябва да бъде уведомена в рамките на един ден.

Как ще се санкционира обидата на държавата и обществото

Ако се открие информация, която обижда държавата или обществото, главният прокурор или неговите заместници също ще се обръщат към Роскомнадзор, който трябва да контролира премахването или блокирането на ресурса.

За такива нарушения ще има административна отговорност – глоби от 30 000 до 100 хиляди рубли (800-2700 лв.).

В случай на повторно нарушение плащането ще нарасне и ще бъде от 100 до 200 хиляди рубли (2700-5400 лв.). Възможен е и административен арест до 15 дни.

Ако същите действия са извършени от лице, което вече два пъти е било подложено на административно наказание за подобно престъпление, глобата ще е от 200 до 300 хиляди рубли (5400-8000 лв.) или административен арест до 15 дни.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн