Усмихната Баба Марта посреща децата в старозагорска градина

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
53752702_814946302198302_2680072091058831360_n (1)Фигура на Баба Марта в човешки ръст посреща малчуганите от Детска градина №66 „Детски рай“ в Стара Загора.

„Идеята бе на учителите от трета група в детската градина. Тя бе посрещната с ентусиазъм и от родителите, които активно се включиха в изработването й“, разказа директорката Силвия Стоянова.

Фигурата на Баба Марта е с основа желязна конструкция, изработена е от пластмасови тръби, дунапрен, найлон, естествени вълнени конци. Ентусиазираните учители и родители са работили неуморно всеки ден, докато направят фигурата. Тя е с обем 2 метра и височина 1.70 метра.

Баба Марта е митична фигура и се смята, че има магически сили, понякога е ядосана, а слънцето блести, само когато тя се усмихва. В чест на Баба Марта жените премятали червена дреха, черга или каквато и да е тъкан на оградите. Важно било да има червено навсякъде – за да е щастлива и усмихната старицата. Затова и на оградата на детската градина са накачени червени и бели топки с пожелания за здраве и късмет.

Според поверието Баба Марта не обичала да среща по пътя си баби и дядовци. Искала да вижда само млади, празнично облечени хора. Затова и на 1 март в детската градина пресукана нишка лови още от вратата деца и родители и ги отвежда при Баба Марта и нейната внучка Мартенка, в чиято роля е ученичка, бивша възпитаничка на детската градина. Деца и родители са закичени с мартенички и дарени с китка кокичета – символ на настъпващото пролетно пробуждане.

„Децата много се радват и не пропускат да се снимат. Хората, които минават покрай детската градина също се спират и с усмивка наблюдават фигурата на Баба Марта“, допълва Стоянова.
Уникалната Баба Марта ще остане в детската градина до края на женския месец март.
#vvv

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн