Старозагорски ученици се състезаваха в патриотична викторина

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_4485IMG_4479Междуучилищна викторина „1000 причини да се гордеем, че сме българи“ по повод Националния празник Трети март се проведе днес в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Тя е организирана от Младите омбудсмани Бетина Радева и Калоян Максимов и е под патронажа на общинският омбудсман Надежда Чакърова.

Гости на събитието бяха Иванка Сотирова, зам.кмет на Община Стара Загора, общинският омбудсман Надежда Чакърова, началникът на Регионално управление на образованието Татяна Димитрова, Милена Колева, председател на Районен съд Стара Загора, директори на училища, учители и ученици.

В състезанието участваха осем отбора от осем училища в Стара Загора: Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан; Профилирана природо-математическа гимназия „Гео Милев”; Професионална гимназия по строителство и геодезия „Лубор Байер”; Професионална гимназия по облекло и хранене „Райна Княгиня”; Професионална гимназия по строителство и дървообработване „Недьо Ранчев”; Средно училище „Иван Вазов”; Средно училище „Максим Горки” и Средно училище “Васил Левски”. Отборите са съставени от по пет ученици от 9 до 11 клас.

„Темата на викторината е много актуална, много предизвикателна. Трябва да сме горди, че сме българи, че Стара Загора е нашият град. Моята надежда е, че днес Вие ще покажете знания. Очакваме да съпреживявате даденостите на днешното време и да ги остойностявате“, каза Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

Викторината включваше общо 12 въпроса-7 от различни области, 3 музикални, 1 от българското кино и 1 пъзел със забележителност от Старозагорска област.

Авторитетно жури в състав: Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей, Георги Туртуриков, правен съветник на общинския омбудсман и Петър Желязков, издател на книгата „1000 причини да се гордеем, че сме българи“, оценяваше отговорите.

Учениците показаха сериозни познания в различни области и за различни личности като Веселина Кацарова, Кольо Фичето, Ил Браун, желязната църква „Свети Стефан“. По-сложи бяха музикалните загадки с част от текстовете на песни.

След оспорвана надпревара първото място се класира отборът на ГПЧЕ „Ромен Ролан“, след тях се наредиха представителите на СУ „Максим Горки“, а до третото място стигна отборът на СУ „Васил Левски“.

Всички участници получиха награди – комплект книги, свързани с българската история и литература.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн