141 години свобода почете Стара Загора с шествие на 300-метровия национален флаг

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
030324030325България празнува днес 141 години от своето Освобождение. Навръх Националния празник за пета поредна година хиляди старозагорци пренесоха в масово паметно шествие под надслов “За свободата… Да развеем българското знаме” 300-метровия национален флаг до мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ и го издигнаха на монументалния паметник “Самарското знаме” – символ на героизма на руските воини и българските опълченци в Руско-турската освободителна война и в битката за Стара Загора.

Тържествата на Трети март започнаха сутринта с Божествена света литургия, отслужена в Катедралния храм „Свети Николай“. Венци и цветя бяха положени на паметниците, посветени на Освобождението на Стара Загора – Мавзолей-костница “19 юлий 1877″, Паметника на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметника на загиналите воини в Джуранлийския бой, Паметника на загиналите във войните старозагорци и Паметника на Старозагорското въстание.

Точно в 11.00 часа пред сградата на Общината започна ритуалът за издигане на Националното знаме. Сред официалните лица бяха зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, зам.-областния управител Петя Чакърова, народни представители, общински съветници, зам.-кметовете Иванка Сотирова и Йордан Николов, секретарят на Община Стара Загора Делян Иванов, представители на Тракийския университет, на регионални структури, на обществени и патриотични организации.

Малко по-късно оттам тръгна паметното шествие, което премина по бул. „М.М.Кусев“, ул. „Ген. Гурко“, бул. „П. Евтимий“, а след това по бул. Цар Симеон Велики“ и обичайния маршрут достигна до монумента „Бранителите на Стара Загора. В патриотично настроение то беше съпроводено от старозагорци и специално пристигнали по този повод гости на града, десетки се хванаха до военнослужещите от Втора механизирана бригада, понесли знамето по пътя му.

На мемориала “Бранителите на Стара Загора” бяха разположени големи видеостени, проследяващи пътя на националния флаг по улиците на града. Със снимки на тях беше припомнен празникът от предходните години.

След посрещането на трибагреника с приветствени думи към събралото се множество се обърна кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров:

030303030306“Скъпи съграждани, старозагорци, българи! Трети март е свята дата за нас. Свята е, защото на тази дата се възстановява българската държавност. Това е рождената дата на новата българска държава. Това е рождената дата на българския дух, на нашата национална идентичност, на всичко онова, което ние представляваме днес. Ние не знаем какво щеше да бъде България без петвековното робство. Няма как да знаем. Но знаем каква щеше да бъде България без жертвата и подвига на хилядите загинали за нашата свобода, за нашето Отечество. България нямаше да я има, ако не беше този подвиг, ако не беше тази саможертва. Като гледам толкова много старозагорци – хиляди на брой, които са се събрали днес да почетат паметта, да отпразнуваме заедно националния си празник, аз съм сигурен, че този дух е жив. Сигурен съм, че Стара Загора помни 14 500-те избити старозагорци по време на боевете. Помни пожарищата и руините, от които днес е създаден този град. Щом помним, щом пазим паметта си, значи ние имаме бъдеще. Поклон пред паметта на героите! Поклон пред Вас, старозагорци, за това, че успяхме да запазим паметта на своите герои!” – завърши градоначалникът.

Към старозагорци се обърна и зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов:

“Всяка стъпка с българското знаме дотук е стъпка на поклонение и преклонение пред нашите предци, които 1300 години не се пречупиха. Които носеха в сърцата си България 500 години и които изгоряха в Априлското въстание. Защото Трети март е роден в пепелищата на Априлското въстание. А ние с Вас сега държим в ръка бъдещия ден на България. Децата български ни гледат. Гледат ни и предците отгоре и душите им ни заклеват да опазим България в този труден, смутен свят, да бъдем достойни. Честит празник!” – каза Христов.

За пръв път пред старозагорци бе показан спектакълът “Докосни древността” – демонстрация на Прабългарската школа „Бага-Тур“ с участието на общинския фолклорен ансамбъл “Загоре”, народни читалища от Община Стара Загора, Национално дружество “Традиция” и Българската федерация на любителите на историческото оръжие “Поп Минчо Кънчев”.

От 16.00 часа в парк „Артилейски“ тържествата продължават с националната инициатива “Пробуждане с хоро” с участието на Народно читалище “Настроение 2017″ и фолклорни клубове от Стара Загора.

Празничен концерт на Общинския фолклорен ансамбъл “Загоре” започва в 18.00 часа на площада пред Общината.

Час по-късно ще бъде проведена и Тържествена заря-проверка с празнични илюминации.

Регионалният исторически музей остава отворен за безплатни посещения до 18.00 ч. днес. Изложени са оръжия от Руско-турската освободителна война 1877/78 г. и образци на опълченски униформи.
(Снимки от ефира на ТВ “Загора” и Община Стара Загора)
IMG_3960IMG_3944
030301030309
030312030311
030305030313
030315030322
030330IMG_4001
IMG_4030IMG_4102
IMG_4085IMG_4121
IMG_4247IMG_4149
IMG_4350IMG_4332
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн