Държавна опера – Стара Загора и Театро Лирико – Каляри готвят съвместна нова продукция на операта „Атила“

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*

Клаудио Ораци, Светла Василева, Огнян Драганов след спектакъла на "Робът"

Клаудио Ораци, Светла Василева, Огнян Драганов след спектакъла на “Робът”

Държавна опера – Стара Загора и Театро Лирико-Каляри са в усилена подготовка за осъществяването на съвместната нова продукция на операта „Атила“ от Джузепе Верди. В настоящия момент оперният театър в Каляри се нарежда на първите места в оперния живот на Италия след Миланската скала и Театро „Ла Фениче“ във Венеция.

Премиерата на спектакъла ще се състои на 27 септември в Каляри, Италия, а премиерата в Стара Загора е планирана за месец март 2020 година. „Атила“ е първата за България продукция от подобен род сътрудничество, която се подготвя, за да бъде представена на двете партньорски сцени. Двата театъра участват равнопоставено в подготвителния етап и реализацията на постановката. В Стара Загора ще бъдат ушити над 200 костюма и ще бъде направен декорът за грандиозното представление.

Режисьор на спектакъла е именитият италиански режисьор, оперен певец и действащ журналист и оперен изследовател Енрико Стинкели, а художник на декорите и костюмите е Салваторе Русо. Тандемът Стинкели-Русо постави през 2004 година на сцената на Софийската опера незабравимия спектакъл на операта „Отело“ – в тази постановка за първи път в България бяха отворени копюрите с балетна музика и бяха поставени танците, които много рядко се изпълняват и по света в спектаклите на вердиевия шедьовър. В Каляри „Атила“ ще дирижира световно признатият Маестро Донато Ренцети.

Директорът на Държавна опера – Стара Загора Огнян Драганов бе на кратко делово посещение в Каляри по покана на директора на Операта Клаудио Ораци за финализиране на детайлите по договора за съвместна дейност между двата театъра.

На 22 февруари Огнян Драганов присъства на официалното откриване на оперния сезон на Театро Лирико – Каляри с премиерата за Италия на рядко изпълняваната опера „Робът“ от бразилския композитор Антонио Карлос Гомес. Ролята на Илара изпълни световната оперна дива Светла Василева, която преживя за пореден път в своята блестяща международна кариера голям успех. Именитото българско сопрано пее още на 24 и 27 февруари и на 1 и 3 март.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн