Регионалното развитие във фокуса на гражданския диалог „Европа в нашия дом” в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
fznorБизнес и инвестиции без инфраструктура не се правят. Някои политици казват, че асфалт не се яде, а в същото време 90% от хората ни питат точно за това. Искат магистрали, добри пътища, нови ВиК мрежи, модерни училища и детски градини, паркове. Това каза Живко Тодоров, кмет на Стара Загора и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, по време на проведения в Стара Загора граждански диалог „Европа в нашия дом”, на тема регионално развитие и благоустройство. В събитието участие взеха Петя Аврамова – министър на регионалното развитие и благоустройството, Андрей Новаков – евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, Емил Христов общински ръководител на ГЕРБ и зам.-председател на Народното събрание, Пламен Йорданов – областен координатор на партията, народните представители Борис Кърчев и Радостин Танев, областният управител Гергана Микова, кметове и общински съветници от областта, представители на бизнеса, неправителственият сектор и граждани.

„Благодарение на европейската солидарност преодоляхме важни проблеми и очакваме през тази година да бъде подписан проект за отвеждащ водопровод, който е много важен за Стара Загора, посочи Живко Тодоров. Той подчерта, че в общината са реализирани всички намерения по „Региони в растеж“, на стойност 53 млн. лв. , които са променили облика на града. Сред тях са разширението на моста над жп линиите, образователната инфраструктура, парк „Митрополит Методий Кусев“ – Аязмото, пешеходната зона, транспортният проект, който включва автобуси, спирки, автоматична система за таксуване, видеонаблюдение и „умни“ светофари. „Ако трябва да се правят всички тези подобрения с общински пари ще чакаме десетилетия, затова благодаря на екипа на МРРБ за добрата работа“, категоричен бе кметът на Стара Загора.

Министър Аврамова представи най-важните проекти, по които работи МРРБ през настоящата година, сред които изграждането на магистрали, важни първокласни пътища, ВиК проекти и др. На територията на област Стара Загора за подобряване на пътната инфраструктура са инвестирани 11 млн. лв. от бюджета и още 41,7 млн. лв. от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. За региона тя обобщи, че е завършен 30-километровият път от Раднево до Стара Загора, който е изключително важен за енергийния комплекс „Марица – изток“. Рехабилитира се и отсечката Чирпан – Симеоновград, която не е ремонтирана от 40 години. В Стара Загора, Казанлък, Чирпан и Раднево ще бъдат вложени 99 млн. лв. за модернизация на ВиК мрежата. Средствата са по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. „След Стара Загора нови автобуси ще има и в Казанлък, МРРБ ще отпусне средства за финансиране на проекта за водоснабдяване на гр. Гурково“, съобщи Петя Аврамова. Тя посочи, че е изготвен технически проект за разширението на отсечката между АМ „Тракия“ и Стара Загора, но той е от преди 12 години и трябва да бъде актуализиран. „Факт е, че много пъти е обещавано двулентовият път да бъде реновиран в четирилентов, извършени са всички отчуждителни процедури, ще търсим вариант за изпълнението на проекта“, пое ангажимент министърът на регионалното развитие. Тя коментира още тунелът под Шипка, както и програмата за енергийно обновяване на българските домове. „75 са завършените сгради в Стара Загора, 19 са в Казанлък, по 7 са в Раднево и Гълъбово, по 1 са в Павел баня и Николаево. Обмислят се различни варианти за продължаване на програмата“, обясни министър Аврамова след множеството зададени въпроси по темата.

norСпоред евродепутатa от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков фалшива новина е, че парите от Европа спират след 2020 г. „През следващия програмен период средствата за България не само, че не спират, а дори точно обратното – увеличават се, особено за регионалния, кохезионния и социалния фонд“, категоричен бе Новаков. Той коментира и един от най-важните въпроси за старозагорски регион – бъдещето на енергийния комплекс „Марица – изток“. „През изминалия мандат в Европейския парламент, заедно с Владимир Уручев, подкрепяхме безрезервно работата на мините. Личното ми мнение е, че те трябва да работят докато има въглища“, категоричен бе евродепутатът. „Регионът ни е с много различен профил за всяка една община. Енергетика, селско стопанство, IT сектор, машиностроене, промишленост“, посочи Пламен Йорданов, областен координатор на ГЕРБ. Той припомни, че общо девет общини от областта са получили през изминалите години помощ от националния бюджет, за решаване на инфраструктурни проекти.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн