Министър Петя Аврамова обеща по-добри пътища от Стара Загора до АМ “Тракия” и справедлива тол-система за превозвачите

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
5636531753856365317532Приключи организираният от ПП ГЕРБ в Стара Загора граждански диалог на тема регионално развитие. Форумът е част от платформата за граждански диалог “Европа в нашия дом”. В него участваха Петя Аврамова – министър на регионалното развитие и благоустройството, кметът на Стара Загора и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Живко Тодоров, Пламен Йорданов – областен координатор на партията, Емил Христов – общински ръководител на ГЕРБ и зам.-председател на Народното събрание, Андрей Новаков – евродепутат ЕНП/ГЕРБ, кметове на общини от региона, общественици и граждани.

“Организирахме тази среща, за да очертаем приоритетите на областта през следващите няколко години. Регионът е с доста различен профил и затова е важно да имаме стратегия за развитието му. Само през последната 2018 г. 9 от 11-те общини в Старозагорска област са получили помощ от страна на държавата за решаване на важни проблеми с инфраструктурата” – сподели в началото й Пламен Йорданов.

Живко Тодоров припомни дългия списък на завършените проекти в община Стара Загора с участието на МРРБ и Оперативна програма “Региони в растеж”. “Ако трябваше всичко това да го правим с общински средства, щяхме да чакаме десетилетия” – каза кметът. Той изрази задоволство от добрата работа на Общината с държавните структури под шапката на МРРБ: “53 милиона лева са парите по ОПРР, с които ние разполагаме и реализираме много важни проекти. Един от тях е скоро завършеният жп-надлез, разширен от 3 на 4 ленти, с две кръгови кръстовища, на който предстои да се оформи велосипедна алея и пешеходен подход, по който да се качват работещите в Индустриалната зона”.

Живко Тодоров припомни извършения ремонт по ОПРР на много училища и детски градини в община Стара Загора, приключилия проект за обновяване на Аязмото, течашия в момента ремонт на пешеходния център, Транспортният проект на Стара Загора, включващ автоматична с-ма за таксуване, интелигентни светофари и видеонаблюдение, обновяването на пътя към Раднево и комплекса “Марица-изток”. “Така че ползите от работата с ОПРР и екипа на МРРБ са много големи за Стара Загора” – обобщи кметът. Той изрази надежда, че много пъти обещаваният прект за разширение на връзката между Стара Загора и автомагистрала “Тракия” най-после ще се случи в рамките на мандата на Петя Аврамова в регионалното министерство, което е управляващ орган на оперативните програми “Региони в растеж” и “Транспорт и транспортна инфраструктура”. “Продължавайте да инвестирате в инфраструктура, защото това иска и бизнесът. Бизнес без инфраструктура не може да се прави” – пожела Живко Тодоров.

На практика всички искания от общините към МРРБ са за пътища – потвърди и министър Петя Аврамова. Тя разказа за етапа, на който се намира изграждането на автомагистралите “Струма” и “Хемус”. “В края на миналата година бяха отпуснати 1,350 млрд. лева за 134 км от “Хемус”. През тази година предсрочно ще бъдат завършени 9,3 км между Ябланица и Боаза за 255 млн. лв. и продължава строителството на участъка между Белокопитово и пътен възел “Буховци” с дължина 16 км, за 120 млн. лв. Със средства от бюджета ще бъде реализиран още един приоритетен обект – пътят Видин-Ботевград – една отсечка, която Северозападна България очаква. Паралелно с това в страната се извършва рехалбилитация на 517 км републикански пътища, като близо 250 км от тях на стойност 230 млн. лв. се финансират от ОПРР. Това са второкласни и третокласни пътища в различни области на страната” – каза Петя Аврамова.

Регионалният министър сподели, че продължава обновяването на градовете, на болници, паркове, училища и детски градини по ОПРР. С 624 млн. лв. по нея в момента се извършва реконструкция и модернизация на 416 учебни заведения.

11 млн. лв. от републиканския бюджет и още 41 млн. лв. от Оперативна програма “Региони в растеж” са използвани за рехабилитация на пътната мрежа в област Стара Загора. Това са обекти като пътен възел “Плодовитово” на автомагистрала “Тракия”, пътя Чирпан-Симеоновград като алтернативен маршрут на магистрала “Марица” и др.

Със средства от ОПРР беше напълно обновена Професионалната гимназия по енергетика и електротехника в община Гълъбово.

В Стара Загора са сключени общо 22 договора за 119 млн. лв. за транспортна, образователна и социална инфраструктура и градска среда.

“Вие сте едни от отличниците в България – 75 договора за саниране на сгради са сключени в Стара Загора, 72 от тях са въведени. В Казанлък от 19 договора са въведени 18, в Раднево и Гълъбово – по 7, в Павел баня и Николаево – по 1 сграда” – каза министър Аврамова.

Обмисля се продължаване на програмата за санирането, която въпреки първоначалното недоверие към нея, насърчавано от определени среди, се оказа полезна и харесвана от хората. “В този си вид програмата приключва през 2019 г., но сме отворени за разговори и предложения. Сред идеите е и евентуално частично съфинансиране от страна на собствениците на жилища, но към този момент още няма решение по въпроса, каза Петя Аврамова.

Банята в Ягода ще получи средства, с които проектът да стартира, увери тя.

Проектът за разширяване на връзката между Стара Загора и магистрала “Тракия” е от 12 години, затова тази година министър Аврамова обеща, че той ще бъде актуализиран и изпълнен. Ще се търси вариант и за ремонт на другия изход към “Тракия” – през Бъдеще и Ракитница.

За тунела под Шипка има разработен разширен идеен проект, с геоложки и хидрогеол проучвания, вентилация, осветление. Предвижда се той да е с ширина 10,5 метра, с две ленти. Ще има аварийна галерия, успоредна на основния тунел. Индикативна му стойност е 520 млн. лв. Но преди това трябва да бъде изграден западният обход на Казанлък.

Има два варианта за финансиране на тунела под Шипка – публично-частно партньорство или концесия. Интерес досега са проявили инвеститори от Китай, в това число и към реконструкция на пътя Русе-Велико Търново, за да си върнат инвестицията посредством пътните такси, които ще бъдат въведени от август. Другият вариант е държавата сама да инвестира тунела. Преговорите с потенциалните инвеститори продължават, като към момента все още няма окончателно решение. Работи се по изработването на концесионна… (мин. 48)

Тунелът под Шипка е в напреднала фаза и ще бъде изграден. Той е един от приоритетите, заедно с магистралите “Хемус”, “Струма” и “Европа” към Калотина. Тунелът под Петрохан е още на етап прединвестиционно проучване, уточни Петя Аврамова.

Евродепутатът Андрей Новаков сподели мнение, че “Мини Марица-изток” трябва да работят, докато има въглища.

ТОЛ-системата, която влиза в сила от 1 август, ще важи за целия товарен трафик, а не само за транзитния. Иначе ще осъмнем с наказателна процедура срещу България, добави Андрей Новаков. Ще се тарифират превозните средства над 3,5 тона. За първата група – от 3,5 до 12 тона (малките превозвачи) са подготвени най-ниските такси в цяла Европа.

Тарифите за тежкотоварния трафик ще са на средното ниво в Европа.

Относно автобусния превоз – в някои европейски страни има тол такси, в някои няма, каза регионалният министър. У нас ще се приложи справедлива система за таксуване. “Ако държавата е събирала примерно 16 млн. от винетки за автобусите, сега ще се събира същата сума от тол-такси, но справедливо разпределена в системата на автобусните превози, като ще се плаща на базата на реалните километри превози от съответния превозвач.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн