Заснеха избягали норки в Стара Загора и на бензиностанция

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Животни от опасния инвазивен вид вече са забелязани да обикалят на километри от близката ферма за кожи.

5642316373В сряда в социалните мрежи излезе поредна снимка на норка в центъра на Стара Загора. Дни по-рано други две норки бяха заснети около бензиностанция на няколко километра от областния град. Сигнали за забелязани норки има от почти всички села близо до фермата за норки край с. Маджерито, споделят от сдружение КАЖИ.

Видът „американска норка“ е изключително опасен, неместен хищник, който няма естествен враг в нашата природа. Той е силно инвазивен и застрашава много местни животински видове – птици и риби. Фигурира в топ 100 на най-опасните инвазивни видове за Европа.

Проблемът с норките у нас датира от 2014 г., когато собствениците на фирма „Градус“ изграждат ферма за американски норки – за кожи – до с. Маджерито, Старозагорско. В инвестиционното предложение е поставен за цел капацитет от 400 хил. норки. За миналата година той вече е над 128 хил.

В стремежа си да се спасят от фермите животните бягат и често намират благоприятна среда в местните водоеми и селски дворове, където има изобилие от храна. За последствията разказват от КАЖИ:

„Най-потърпевши са хората от селата Маджерито и Загоре. Там почти няма двор, в който хората да не са виждали норка или да нямат животни убити от норки. Миналата седмица един от местните сподели, че само през последните месеци е убил 11 норки в двора си.“

За ескалиращия проблем с норките е сезиран и министърът на околната среда Нено Димов. В края на януари 53 неправителствени организации изпратиха до него писмо, в което се описва проблемът и се иска забрана на инвазивния вид, за да се предотвратят рисковете за природата, хората и животните. Според Закона за биологичното разнообразие тази забрана е възможна по преценка и чрез заповед на министъра.

56423163732„Две от спасилите се норки бяха уловени и вече са настанени в Софийския зоопарк. Те няма как да бъдат пуснати на свобода заради рисковете, които носят за другите диви животни. За норките и щетите от тях ще се говори все повече, ако не се забранят фермите за кожи у нас“, коментират от КАЖИ.

Становище на БАН за инвазивността на американската норка: тук >>>.

КАЖИ (“Кампании и активизъм за животните в индустрията”) е неправителствена организация, която работи за създаването на по-справедлив и състрадателен свят за животните. Чрез образователни и информационни кампании, разследвания, граждански мониторинг на корпоративно и институционално ниво, законодателни инициативи и публични обсъждания, КАЖИ се стреми към повишаване на обществената осведоменост и ангажираност за прилагане на етичните и хуманните норми, свързани с използването на животни, във всички сфери на човешката дейност.

Към кампанията за забрана на фермите за кожи у нас бяха внесени в Народното събрание над 51 хил. подписа на 22 юни 2018 г. в рамките на Национална гражданска инициатива. Оттогава Инициативата мина през всички три компетентни парламентарни комисии с почти единодушна подкрепа от народните представители. Сега предстои група депутати от различни партии да внесе законопроекта на забраната за гласуване в пленарна зала. След по-малко от месец, на 21 март, се планира информативна изложба в Националния природонаучен музей, насочена към народните представители, която да ги запознае с проблемите около фермите за кожи преди обсъждането в Парламента.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн