Млада старозагорка основа чуждоезиков институт в Нюрнберг, Германия

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET

*
VasilenaМладата старозагорка Василена Чернева основа в края на миналата 2018 година в Германия първия български дигитален чуждоезиков институт – Nürnberger Fremdspracheninstitut (Нюрнбергски чуждоезиков институт), който предлага дистанционно обучение на десет езика, както и 4 програмни. Василена е на 22 години, студентка 6-ти семестър по информатика в Германия. 2013-та година е сред печелившите ТОП 8 българи, наградени на национално ниво за отлично владеене на немски от немското министерство на културата.

В иновативния метод на обучение, който Василена е разработила, се включват доказани професионалисти, учители, филолози и IT-специалисти. Процесът на обучение е дигитализиран и може да се провежда от и до всяка точка на света. В курса на обучение Василена е включила не само изучаването на немския език и граматика, а и цяла интеграционна част – изучават се основните немски закони, опознават се важни институции, правата и задълженията на гражданите.

В курса Василена се концентрира основните точки за успешната интеграция и социализация на българи зад градница:
* Език
* Закони, права, задължения на гражданите в Германия
* Работа и квартира
* Немскоговорящи приятели
* Контакти

Началото на март 2019 г. ще се появи на пазара и билингуалният учебник на Василена. За удобство на курсистите тя е превела всичко, написано на немски, и на техния роден език. За българите – на български.

Екипът на Института оказва активна помощ на много наши сънародници и чужденци, които се интегрират в Германия и търсят работа. Колегите от Националния чуждоезиков институт подкрепят чужденци от близо 10 националности при попълването и преводите на важни документи и сътрудничат с работодатели в много немски градове. Целта е веднъж повярвали в Института, хора от всякакви нации да получат помощ, за да успеят бързо и ефективно да се реализират на немския трудов пазар и да се интегрират в новата среда.

Vasilena 2Идеите на младата дама не спират дотук. Тя подкрепя благотворителни каузи. Последната благотворителна кампания, която Василена организира, цели да подпомогне лечението на тежко болни деца в Нюрнберг, Бавария. В социалните мрежи Василена сподели, че ще отдели част от приходите на Института и ще ги дари на организация, неречена “Клоуни в болницaтa” (KlinikClowns). Участниците в избраната от Василена организация посещават детските болници в Германия, забавляват и разсмиват децата – целта е смехотерапия. Позитивните хормони и емоции повишават шанса предстоящата тежка операция да бъде успешна и спомагат за бързото възстановяване на малките пациенти след това. В бъдеще Василена, като активна студентка, иска да сбъдне и още една своя мечта – да помага на български студенти, които продължават обучението си в Германия, като основе студентско общежитие в Нюрнберг.

Екипът на Нюрнбергския чуждоезиков институт е интернационален и е предимно от млади хора. В него се дава равен шанс и на студенти, които имат желание да работят и учат.

Василена Чернева е само на 22 години, от Стара Загора, възпитаничка е на Гимназия с преподаване на чужди езици “Ромен Ролан”, завършила през 2015-та с пълен успех гимназията с диплома 5,96. Василена живее, работи и учи в Германия – изучава специалност, която е комбинация между информатика и икономика (Wirtschaftsinformatik). Работи с много водещи компании като техен симултанен преводач не само в Германия, но и по света.

За повече информация може да посетите страницата на Nürnberger Fremdspracheninstitut във Фейсбук:
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн