В Област Стара Загора не са регистрирани случаи на морбили. Какво е дребна шарка и как да я разпознаем

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
MorbiliВ област Стара Загора към 15 февруари 2019 г. не са регистрирани случаи на болни от морбили.

Последният взрив сред населението в областта е през 2009/2010 г., когато от морбили заболяват 1486 души. Тогава регистрираните случаи са при деца от 1 до 4 г. и от 5 до 9-годишна възраст. 50% от заболелите са били неимунизирани или без данни за имунизация. 64,9% от регистрираните случаи заболяват като контактни. През 2010 г. в област Стара Загора от проведените извънредни кампании са обхванати 2381 лица на възраст от 13 месеца до 20 години.

Имунизационният обхват през последните 3 години срещу морбили, паротит и рубеола е над 95%, който гарантира добра защита сред населението (2016 г. – 96,7%, 2017 г. – 96,54%, 2018 г. – 96, 28%).

РЗИ – Стара Загора изпрати предписания до всички общопрактикуващи лекари, относно преглед на имунизационния статус на лицата от 13 месеца до 18 години, подлежащи на имунизация срещу морбили. Откритите неимунизирани деца или такива с непълен имунизационен статус трябва незабавно да се обхванат с една доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола, като не се допускат случаи на необосновано отлагане от ваксинацията; до лечебните заведения за болнична помощ и ЦСМП за своевременна диагностика, хоспитализация и лечение на заболелите от морбили.

За предпазване на децата от тежки ваксинопредотвратими инфекции и техните усложнения, РЗИ – Стара Загора призовава родителите да водят редовно децата си при личния си лекар за поставяне на необходимите за възрастта ваксини по имунизационния календар на България.

При липса данни в имунизационния паспорт на детето за извършена имунизация срещу морбили, паротит и рубеола, родителите трябва незабавно да се обърнат към личния лекар за ваксинация.

Д-р Златина НАНЕВА
Директор на РЗИ – Стара Загора

* * *

Дребната шарка е заболяване, разпространено в целия свят. През VІ век е пренесено от Азия и Европа, а по-късно от Европа в Америка. В периода до откриване на имунизицията се е считало за една от основните детски болести.

Една от най-заразните болести, познати в съвременната медицина – заболява всеки, който не е преболедувал или не е ваксиниран преди контакта.

Какво представлява болестта?
Морбили е остро протичащо заразно заболяване с вирусна етиология, протичащо с висока температура, възпаление на очната лигавица и горните дихателни пътища и разпространяващ се по цялото тяло дребнопетнист обрив.

Кой е причинителят?
Причинителят на заболяването е РНК вирус, който се отнася към парамиксовируси, разпространява се лесно, атакува имунната система и често води до усложнения, като възпаление на средното ухо, възпаление на ларинкса с пристъпи на задушаване, пневмония и в най-тежките случаи – до енцефалит.

Как може човек да се зарази от морбили?
Заразяването става по въздушно-капков път.
Източник на инфекцията е болният човек. Той е заразителен около 1-2 дни преди първите прояви на болестта и през първите 4 дни от обривния период.
Морбилният вирус се съдържа в обилно отделящите се носогърлени и очни секрети на болните и се предава чрез пръските при кашляне, кихане и говор.
Възприемчивостта е много голяма. Контагиозният индекс достига до 96-100%.

Какъв е инкубационният период?
Периодът от първия контакт с вируса (с болен от морбили) до изявата на първите клинични симптоми на болестта е 1-2 седмици.

Дребната шарка има разпознаваеми белези

Каква е клиничната картина?
Заболяването започва с висока температура до 38-39 градуса, хрема с кихавици и обилен секрет от носа, зачервяване и сълзене на очите (конюнктивит).

От 2 до 4 дни след първоначалните симптоми и непосредствено преди появата на обрива се появават характерните за болестта петна в устната кухина (петна на Филатов–Коплик) – по лигавицата на вътрешната страна на бузите, белезникави на цвят, обградени с червен възпалителен пръстен (приличат на зрънца сол върху зачервена основа).

В края на катаралния период настъпва рязко спадане на температурата за около един ден, след което отново се повишава до 40 градуса и се появава обривът. Първоначално обривът започва зад ушите, по лицето и шията и прогресира надолу, бързо обхващайки тялото и крайниците.

Ранни симптоми на морбили – петната на Коплик по устната лигавица
Болните деца стават раздразнителни и плачливи

Дребнопетнист, съставен от малки червени пъпчици, избледняващи при натиск, с тенденция за сливане, така че кожата заприличва на географска карта, с незасегнати участъци между тях. Дланите и ходилата не се засягат.
Лицето на болния има характерен вид – обрив по бузите, подути клепачи, сълзящи, зачервени очи.
От 4-ия ден обривът започва да избледнява и на негово място остава оскъдно кафеникаво оцветяване, а по-късно и оскъдно залющване на кожата.
През обривния период общото състояние на болния е силно увредено.

Обривът обхваща тялото отгоре надолу за 2-3 дни.

Какви са атипични прояви на морбили?
В някои случаи заболяването може да започне внезапно с висока температура, главоболие, кашлица и обрив, често започващ от крайниците.
Атипичните форми се развиват при хора, които са непълно имунизирани срещу болестта.

Как се поставя диагнозата?
Въз основа на данните за контакт с болен от морбили и на базата на клиничните прояви на заболяването – признаци на катар на горните дихателни пътища, наличието на конюнктивит, наличие на характерните обривни единици, както и петната на Коплик по вътрешната страна на бузите и др.
За бързо диагностициране на вируса могат да се използват серологични изследвания – РСК, ELISA.

Как да се предпазим?
Най-сигурният начин е чрез активната имунизация.
Първите морбилни ваксини са получени и разрешени за употреба още през 60-те години на миналия век.
На сегашния етап имунизацията се провежда с жива атенюирана ваксина, тривалентна – срещу морбили, паротит и рубеола. Прилага се на деца на 13-месечна възраст, реимунизация се прави на 12-годишна възраст.

Болните се изолират в дома си за 5 дни от появата на обрива, а при по-тежки форми – за 10 дни.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн