Представят книга на Митко Новков за големи български художници

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
43265427“От Мърквичка до Минотавъра” е поредното гмуркане на Митко Новков в света на изкуството. Гмуркане, което ни повлича към галерия от образи, създадени от знакови творци като Иван Мърквичка, Иван Милев, Сирак Скитник, Васил Бараков, Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Станислав Памукчиев, Павел Койчев, Греди Асса, Андрей Даниел и др. Авторът се оттласква от полето на изкуствознанието, за да фокусира вниманието върху понякога неочакваните смисли, които художниците ни завещават.

“От Мърквичка до Минотавъра” е и лабиринт, в който се лутат фигурите на Бай Ганьо, Левски, Балканът, Кръстьо Сарафов, Минотавърът на Андрей Даниел и кой ли още не, за да ни изведат по един от възможните пътища отвъд собственото ни незнание. Пътища, очертани по един начин, на какъвто у нас е способен само Митко Новков – смело, освободено и изтънчено. За съжаление на българското изкуствознание и за щастие на автора на книгата.”
Пламен В. Петров

Два от многото въпроси, на които Митко Новков в книгата си се опитва да намери отговор и предлага своята интерпретация:

Защо Светлин Русев до 1968 рисува изправени, горди, непоколебими мъже и жени (“Клетва”, “Хляб”), а след нея вече се появяват изгърбените, измъчени, свличащи се в отчаяна безнадеждност негови фигури (“Автопортрет”, “Портрет на Йордан Радичков”, “Портрет на Богомил Райнов”, “Майка и син”). И какво отношение има към тази промяна знаковата 1968? И една картина, рисувана точно тогава, “Във влака”, която подсказва тъкмо тази, “сгърчена” посока в неговото художествено развитие?

Елате на 19 февруари, за да разберем! В музея на Гео Милев, от 18.00 часа!
#сподели ме


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн