Армията набира 3000 войници. Националната информационна кампания стартира на 7 февруари в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
P1400198Министерството на отбраната открива на 7 февруари в Стара Загора националната си информационна кампания “Бъди войник”, която ще продължи до октомври 2019 г.

Програмата под липите включва:

* От 15.00 часа – Информационна борса за набиране на войници и матроси за Българската армия – фоайе на Драматичен театър „Гео Милев”;

* Също от 15.00 часа – Статичен показ на военна техника, демонстрация на образци за въоръжение и оборудване – Централната алея в парк „Пети октомври”;

* От 18.30 часа – Концерт в Драматичен театър „Гео Милев” на Гвардейския представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. Със свои изпълнения ще участват рок група „Б.Т.Р.“, Орлин Горанов, Маргарита Хранова, формация „Армейска песен“, фолклорно трио „Ладена“, танцовата формация „Латино“, децата от детска градина „Калина“ и Гвардейският представителен духов оркестър. Вход – свободен.

Подробности по започващата кампания дадоха пред медиите днес зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев (вляво на снимката) и зам.-командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада полковник Недялко Ников.

Поетият курс към увеличение на средствата за отбрана в България до 2% от БВП позволи провеждането на ускорена модернизация на Въоръжените сили. Подобряват се и условията за изпълнение на военната служба. За поредна година нарастват стартовите заплати на войниците в Българската армия, съобщи ген.-л-т Димитър Илиев. От 1 януари 2019 г. основните месечни възнаграждения са повишени с нови 10% и в момента новопостъпилите бойци започват с възнаграждение от около 900 лева. Увеличението на заплатите ще продължи и през следващите години. Наред с това в армията за всяка прослужена година се добавят 2% към основната заплата (не повече от 40% за целия срок на службата). Има и редица допълнителни възнаграждения за участие в наряд и дежурства, в мисии и операции в страната и извън нея.

Военнослужещите получават с постъпването си в армията и социален пакет придобивки, за който интересуващите се ще могат да получат информация по време на информационната борса на 7 февруари в Стара Загора. Социалния пакет включва платен годишен отпуск 30 дни с добавка на още по един ден за всяка прослужена година, но не повече от 10, безплатно медицинско осигуряване, квартирни пари, пари за ползване на транспорт по време на отпуск, ползване на почивните бази на Министерството на отбраната, безплатно униформено облекло и др. При напускане за всяка прослужена година се получава по една допълнителна заплата.

IMG_20190201_151917-1Гарантирано е и кариерното развитие на войниците в Българската армия, като те могат да станат сержанти и офицери (след допълнително обучение от 5 години във военно училище за войниците със средно образование и 1 година за висшистите). Това дава дългосрочен ангажимент на държавата към военнослужещите. Един войник може да служи в армията до 46-годишна възраст, но ако се квалифицира като сержант или офицер, може да излезе от армейската служба директно в пенсия при навършване на съответните години.

Целта на започващата от Стара Загора национална информационна кампания на военното министерство е тази година в редовете на Българската армия да бъдат привлечени нови над 3 хиляди войници. Професията на професионален войник е уважавана и предлага на младите хора достойно място в българското общество, припомни зам.-началникът на отбраната.

Полк. Ников, зам.-командир на Втора механизирана бригада, която е с гарнизони Стара Загора, Хасково, Ямбол и Плевен, съобщи, че личният състав е попълнен на 70% от щата. В национален план недокомплектът от войници е около 25%. През 2018 г. са направени 4 подбора. От обявените 208 места са попълнени 76. Тази година се очаква провеждането на още 4 или 5 подбора. Към момента е обявен първият от тях, с 40 вакантни места. За 2018 г. Българската армия като цяло има положителен баланс от над 800 приети нови войници. 10-12% от тях са жени.

В помощ на населението при стихийни бедствия и аварии миналата година 244 пъти са се включили 2389 военнослужещи от Втора механизирана бригада. Те са гасили пожари, помагали са при наводнения и тежки зимни условия, 175 пъти са излизали да унищожават невзривени боеприпаси.

“Искам да кажа на всички млади хора, готови да изберат професията на военнослужещ в Сухопътни войски: Заповядайте при нас! Елате да служите в млади, мотивирани колективи от единомишленици! Заповядайте, за да служите на каузата на майка България, да работите с модерно въоръжение и техника и да получавате достойно заплащане” – завърши изложението си зам.-командирът на Втора механизирана бригада.

Кандидатите за войници в БА трябва да са на възраст до 28 години, да притежават средно образование, да бъдат здрави психически и да покриват изискванията за физическа подготовка, за което се полага изпит. Приетите сключват първоначален трудов договор с продължителност 3 години.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн