Възможностите за образование в Русия сподели със старозагорци съветник в руското посолство

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
P1400184P14001841В неформална среща със старозагорци, проведена днес в залата на Регионалната библиотека “Захарий Княжески”, съветникът в посолството на Руската федерация у нас Роберт Шестаков, представител на руското Министерство на науката и висшето образование, разказа за възможностите за безплатно образование на българи в 468 руски университета. Миналата година от програмата на руското правителство са се възползвали 225 българи от около 400 кандидатствали, като всяка година броят на нашите сънародници, избрали да получат или продължат образованието си в Русия, нараства.

Процедурата по кандидатстването се провежда онлайн, като първата стъпка е регистрация в сайта в сайта https://russia.study, втората – попълване на анкета в личния кабинет на кандидата и избор на програма (специалност) и университети – посочват се не по-малко от 3 и не повече от 6 висши училища. Следва изпращане на заявката и връщане на отговор от университета, а след това – и участие в конкурс по документи с останалите кандидати след записване в Руския културно-информационен център в София. Последната стъпка е получаване на учебна виза и отпътуване за Русия в съответния град и университет.

Желаещите за безплатно обучение в Русия могат да подават документите си до началото на март. Владеенето на руски език е предимство при равни други условия, но трябва да бъде удостоверено преди това, през февруари, със сертификат след положен тест по руски език и получаване на едно от шестте нива – от най-ниското първо до най-високото шесто ниво.

Цялата процедура по кандидатстването е обяснена и разписана в споменатия сайт russia.study. В него са дадени отговорите на различни въпроси, които интересуват желаещите да получат или продължат образованието си в Русия.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн