75 години от падането на блокадата на Ленинград – обръщение на Румен Петков

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Blokadata na LeningradНа 27 януари се навършиха 75 години от окончателното снемане на блокадата на Ленинград. Епопея, отнела 1 100 000 човешки живота и довела до евакуацията на 1 500 000 мирно население. Само за първите четири месеца на блокадата загиват 360 000 души. За сравнение, толкова са жертвите на Великобритания за цялата война. От тези 1 100 000 близо 630 000 души са мирно население, умрели от студ, от глад и болести.

Блокада, останала в историята на човечеството като едно от най-жестоките събития, за което най-ярката илюстрация е евакуацията на 2000 деца, с изключение на 20, избити от фашистките изверги по най-циничен и брутален начин.

Блокада. Днес като че ли някои среди също искат нещо да блокират. Да причинят глад и мизерия. И ако ние, европейците, не си дадем сметка, че без Ленинград нямаше да има Обединена Европа, че без победата над фашизма на 9 май нямаше да има Обединена Европа, ще продължаваме да съсипваме държави, да нанасяме удари върху невинни хора, да избиваме жени и деца под маската на налагане на демокрация.

27 януари е ден, който цивилизована Европа не бива да забравя.

РУМЕН ПЕТКОВ
(председател на ПП АБВ)
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн