Огромен интерес към документалната филмова поредица “Помни войната” в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
2image3imageВ препълнена зала в Държавната опера в Стара Загора при изключителен интерес бяха прожектирани първа и втора част от документалната поредица на ВТК “Помни войната 1915-1918″. Филмите “България влиза в Първата световна война” и “Разгромът на Сърбия” приковаха вниманието на близо 600 души, дошли да гледат лентата на голям екран, сред които военнослужещи от Втора Тунджанска механизирана бригада, ученици, учители, интелектуалци и общественици от Стара Загора.

На събитието, организирано под патронажа на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, присъстваха народният представител доц. д-р Милен Михов, който е член на комисията по отбрана в 44-то Народно събрание, заместник-областните управители в Стара Загора Красимир Червилов и Димитър Драчев, зам.-кметът по Хуманитарни дейности Иванка Сотирова, д-р Чавдар Ангелов – директор на парк-музей “Шипка-Бузлуджа”, общинският съветник Антон Андонов и др.

Режисьорът и сценарист на филмовата поредица Мария Цветкова, която е зам.-директор на Информационния център на Министерството на отбраната, изказа своите благодарности към старозагорци за пълната зала и за интереса им към тематиката на филмите: “Щастлива съм, че сред зрителите имаше много ученици и военнослужещи, които са целевите групи на поредицата, тъй като нашето послание към тях е да се гордеят със славната ни военна история, да знаят повече за победите на Българската армия през ПСВ, да помнят подвига на българските офицери и войници, които са се изправили срещу световни империи и техните колонии и са ги побеждавали в името на националния идеал. Надявам се фактите, изнесени във филмите и разказите за храбростта на българските воини да повдигнат самочувствието и духа на нацията. За организацията и пълната зала благодаря сърдечно на общинския съветник от Стара Загора Антон Андонов, на зам.-областния управител Красимир Червилов, благодарна съм за съдействието и на Община Стара Загора, на ръководството и екипа на старозагорската опера, както и на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов и на бригаден ген. Кузмов – командир на Втора Тунджанска механизирана бригада. Разбира се признателна съм и на моите колеги от екипа, с които подготвяме документалната поредица, на Информационния център на МО, Министерството на отбраната, Националния военноисторически музей, Държавния военноисторически архив във Велико Търново и на всички допринесли за реализацията на продукцията на Военния канал” – каза Мария Цветкова.

Третият епизод, който беше излъчен по ВТК, разказва за Леринската операция и битката на Каймакчалан. Екипът започва монтажа на четвъртия филм за Тутраканската епопея.

На втората снимка: Режисьорът и сценарист Мария Цветкова с д-р Чавдар Ангелов – директор на парк-музей “Шипка-Бузлуджа” (вляво от нея), зам.-областният управител Красимир Червилов (вдясно от нея), общинският съветник Антон Андонов (в средата) и младежи от Стара Загора.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн