Старозагорските ученици са най-знаещи за пътната безопасност

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_2205IMG_2221Над 500 деца от старозагорски училища се събраха днес в общинската зала „Иван Вазов“, за да участват в Олимпиада по безопасност на пътищата. Тя се провежда от Института за пътна безопасност, с подкрепата на Министерство на образованието и науката (МОН), Община Стара Загора и Регионално управление на образованието Стара Загора.

„Олимпиадата цели да се направи моментна снимка в цялата страна за състоянието на обучението по пътна безопасност и ако има дефицити да ги компенсираме“, каза Богдан Милчев от Института по пътна безопасност. Гости на проявата бяха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Албена Михайлова, главен секретар на МОН, Любка Алипиева, гл. експерт в МОН и Татяна Димитрова, началник на Регионално управление на образованието в Стара Загора.

„Пожелавам най-добрите да спечелят и Стара Загора да се представи достойно“, каза Иванка Сотирова. Тя провокира децата да коментират наказанията при опит на деца да откраднат автомобил, чийто собственик е забравил ключовете на таблото. „Контролирайте родителите си да спазват правилата за движение по пътищата, когато пътувате с тях в автомобила“, поръча им Сотирова.

Богдан Милчев разясни регламента за участие в Олимпиадата, която ще протече в два кръга. В първия ще вземат участие всички записали се ученици от трети и седми клас. През месец януари учениците от седми клас ще попълнят онлайн тест от 12 въпроса. Най-добрите четиристотин деца ще продължат във втория кръг през месец март. Най-добре представилите се 50 от тях ще получат безплатно обучение по управление на картинг. Третокласниците пък ще решават тест от десет въпроса на хартия през месеците януари и февруари. Най-добрите 200 ще участват във втория кръг, а най-добре представилите се 50 от втория кръг ще получат награди. В Олимпиадата ще се включат ученици от Стара Загора, Казанлък, Раднево, Гълъбово, Чирпан и др.

В залата бе проведено състезание „Стани безопасен” между два отбора по шест ученици от шести клас. Те трябваше да отговарят на различни въпроси свързани с движението по пътищата. По регламент децата те имаха право да ползват жокер „Обади се на приятел“ – участващите в откриването официални лица. Иванка Сотирова вещо помогна на единия от отборите за брой кръстовища на определена фигура. Победиха учениците от първия отбор.

Най-голямо интерес обаче предизвика представянето на методите за провеждане на обучение по Безопасност на движението по пътищата. Васил Паунов от Русенския университет, специалист в обучението по Безопасност на движението по пътищата, зададе различни въпроси на учениците и получи бързи и точни отговори. „В Стара Загора обучението по Безопасност на пътя е на най-високо ниво, дават се бързи и верни отговори “, коментира Богдан Милчев.

Децата с готовност се включиха в играта да си сложат „алкохолни“ и „наркотични “ очила, които пресъздават ситуация след употреба на алкохол и дрога, и да реагират в пътна среда. Паунов им разказа още, че са подготвени 22 вида роботи за обучението в училищата. Роботът Алберт например, може да се програмира да изпълнява задачи като пешеходец.
IMG_2242IMG_2246
#gerb

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн