Midalidare Gastro Pub – новата сцена на Държавна опера Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
43573285_289499264995767_269765100565430272_nДържавна опера – Стара Загора започва Новата 2019 г. с нова сцена, която ще бъде открита официално на 26 януари (събота) от 20.00 часа в Midalidare Gastro Pub – уютен ресторант в индустриален стил в комплекса в с.Могилово. Всеки месец Старозагорската опера ще представя специално подготвени продукции, съобразени с изискания артистичен вкус на домакините. Първото събитие от програмата е интерактивната  джаз концертна продукция ДЖАЗОСПЕКЦИЯ, с която Старозагорската опера гостува с голям успех и във Виена миналата година.

Концертът е създаден по идея на диригента-пианист и виенски възпитаник Димитър Косев. Режисурата е на Славчо Николов. Талантливите артисти ще поднесат музиката на Клод Боллинг в оригинална комбинация с мултимедийни прожекции, базирани на кадри и теми от филма „Baraka“. “Сюитата за флейта и джаз трио” на Клод Боллинг ще прозвучи в изпълнение на Димитър Косев – пиано, Станислав Георгиев – контрабас  и Атанас Георгиев – ударни. За първи път в концерта участва японската флейтистка Кейко Танака, която е в щатния състав на Оркестъра на Държавна опера-Стара Загора вече втори творчески сезон. Мултимедията е на Пламен Асенов.

Режисьорът Славчо Николов за ДЖАЗОСПЕКЦИЯ – интерактивен джаз концерт в картини:

Ние сме гости на нашата планета!

Тя ни е поверена за малко!

Каква ще я оставим зависи от нас!

ДЖАЗОСПЕКЦИЯ е опит да се обединят възгледите за живота на три поколения творци. Концерт, търсещ доказателство, че времето и възрастта нямат значение, когато се намери точната тема , съчетана с точната музика и кадри. Темата, която разглежда концертът е глобална и изключително болезнена. Планетата Земя е прекрасна, религиите ни учат на добро,  но алчността на хората прави света да е такъв какъвто е днес, и само от нас зависи какъв ще бъде!

Хармонията, която се получава между музиката на Клод Боллинг и кадрите заснети от Рон Фрик, великолепно се съчетава и се допълва в цялостния образ на концерта. Подборът на кадри от филма “Baraka”, кореспондира с музиката на “Сюитата за флейта и джаз трио”.

Музикално концертът е базиран на джаз сюитата на Клод Боллинг, френски композитор, написал музиката на над сто филма, от които най-известни са “Калифорнйска сюита” и “Трима мъже за убиване” . “Сюитата за флейта и джаз трио” е написана през 1975 г. През същата година е номинирана за наградата  Грами, в категория за “Най-добра камерна музика”. Сюитата се състои от седем части : “Барок и синьо”,”Сантиментално”, “Явански”, “Краткотраен”, “Ирландски”, “Универсален” ,”Бърз”.

Кадрите, подбрани за този концерт, са заимствани от филма на Рон Фрик “Baraka” от 1992 година. Филм без думи , сниман в продължение на 14 месеца, на 70 мм. лента, в 24 страни, на шест континента. Лентата показва някои от най-красивите места по света, в уникална кадрова скорост. Позабравен филм, който всеки от нас трябва да гледа. Всяка от частите разглежда еволюционното развитие на нашата цивилизация в собствена тема: “Природа”,  “Религии”, “Природни ресурси”, “Войните, които се водят за тях”, “Народа и децата” , “Урбанизацията” и “Системата”.

Това е “Джазоспекция”.  Една кратка калейдоскопична компилация на нашето съвремие, опит на три поколения да заявят своето послание: да оставят след себе си един по-добър свят!

Очаквайте на сцената на Midalidare Gastro Pub:

Държавна опера-Стара Загора представя:

2 февруари, от 20.00 часаКонцерт на ВАСИЛ ПЕТРОВ„UNPLUGGED” с Камерен оркестър на Държавна опера-Стара Загора

8 март, 20.00 часаBIENVENIDO ARGENTINA с участието на  Камерен оркестър Колегиум SZ – Държавна опера-Стара Загора в състав: Ангел Василев- цигулка, Божана Николова- виолончело, Ерна Пушева- пиано

Със специалното участие на  Божина Ангелова и Илия Четроков  от Клуб по аржентинско танго “Tango con Elias” – Пловдив

 

Предварителна продажба на билети:

На касата на Държавна опера-Стара Загора , както и на място в Midalidare Hotel & SPA

Информация и резервация можете да направите на тел: +359 882 030 654 или на info@midalidare.bg
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн