Стара Загора чества 171 години от рождението на Христо Ботев

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
С тържествен общоградски ритуал в Стара Загора днес, под звуците на военния духов оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада, бяха положени венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в парк “Митрополит Методий Кусев”. Община Стара Загора и старозагорският военен гарнизон са организатори на честването по повод 171-та годишнина от рождението на поета-революционер.

“Огненото слово на Ботев, колкото и кратко да е неговото творчество, буди непримиримост и жажда за свобода – каза в словото си зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова. – “Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!” Тези думи продължават да вдъхновяват не само българския народ. Не случайно много от българските културни центрове в Европа и по света носят името на Ботев. Неговата непреклонна вяра, неговият непоколебим дух и непримиримост към несправедливостта трябва и днес да ни води. Днес отново в нашите души извикваме спомен за неговото дело. И нека отново да се заредим с онази вяра, която трябва да ни съпътства. Нека да помним този велик и юначен българин! Нека сведем глави пред делото на Христо Ботев и да бъде вечна паметта ни към делото му. Поклон!” – завърши зам.-кметът.

В тържествения ритуал участваха народният представител Георги Гьоков, областният управител Гергана Микова, председателят на Общинския съвет в Стара Загора Таньо Брайков, бригаден генерал Костадин Кузмов – командир на Втора механизирана бригада, общински съветници, представители на партии и обществени организации, културни и обществени дейци, знаменна група и почетен караул на Втора бригада, много граждани. Литературно-поетична импресия, посветена на Христо Ботев, изпълни актьорът Ивелин Керанов.
P1400159P1400142
P1400134P1400145
P1400151P1400157
P1400154P1400147
IMG_1943IMG_2000
#vvv

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн