Новият Бюджет 2019 е най-големият в новата история на Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
689-56252IMG_1903Бюджетът на Община Стара Загора за 2019 г. е изключително важен, защото той ще гарантира завършването на всичко започнато през отминалата 2018 г. и едновременно с това ще положи основите на новите проекти, които ще стартират. Това е най-големият бюджет в новата история на Стара Загора - 115,882 милиона лева без преходния остатък. 68,3 милиона лева от тях са за държавно делегираните дейности, а средствата от местни дейности са 47,5 милиона лева. Новият бюджет е с около 11 милиона лева по-голям от досегашния.

Това каза в началото на проведеното при голям интерес, в рамките на час и половина тази вечер обществено обсъждне на проектобюджет 2019 кметът Живко Тодоров.

“Основната ни цел при формирането на бюджета бе разходната част да е съобразена с приходната – продължи кметът. – Защото винаги сме искали да имаме един балансиран бюджет, без да влизаме в дълг, в неразплатени разходи. Бюджетът, който представяме, е именно такъв. Той е балансиран и отговаря на приоритетите, които сме си поставили и на предизборната ни програма, която изпълняваме в момента.”

По отношение на приходите е заложено те да се изпълнят в рамките на познатия миналогодишен план. Няма промяна в размера на местните данъци и такси, с изключение на облагането на автомобилите, което се наложи след промяна в закона и след въвеждането на еконорма, която определя данъка върху автомобила. За автомобилите, които замърсяват повече, ще се плаща по-висок данък. На следващата сесия на Общинския съвет ще бъде предложена от администрацията наредба за промяна на въпросното облагане, което е най-ниското от това, което до момента е обявено в страната. Другите данъци и такси не са променяни в Община Стара Загора от 2012 година. В това число тротоарното ни право е едно от най-ниските в страната – припомни Живко Тодоров.

В разходната част на бюджета са поставени приоритети, някои от които вече се изпълняват, а други ще стартират през 2019 г., като например мултифункционалната зала на бул. “Цар Симеон Велики” 108 (Синдикалния дом), на стойност 2,7 млн. лв., която вече е общинска собственост и не е ремонтирана от години. Други проекти от този ред са основните ремонти на административни сгради, кметства и читалища, ремонт и ново строителство на улично осветление, което се изпълнява непрекъснато през годината там, където е необходимо. Отделени са средства и за новия гробищен парк на Стара Загора (200 000 лв.), който се създава в близост до с. Богомилово след изчерпването на капацитета на досегашния. Тази година ще стартира и преустройството на сградата, дарена от г-жа Мария Жекова, на стойност 905 000 лв. За обзавеждането на музей “Литературна Стара Загора” също са заделени средства в проектобюджета (214 000 лв.). За съфинансиране на продължението на парк “Артилерийски” ще са необходими 1,5 млн. лв. от страна на Община Стара Загора, освен отпуснатите за целта от държавата 4 млн. лв.

Новите обекти, които ще бъдат започнати тази година, са ремонт и рехабилитация на ВиК-мрежата в квартал “Самара 1″ по проект на стойност 5,2 млн. лв. безвъзмездно финансиране, спечелен от ПУДОООС/МОСВ. След това Общината ще задели пари и за улиците и тротоарите в този квартал. Ще бъде закупена ефективна съвременна техника за дейностите по озеленяване, чистота и Гробищния парк.

Големите проекти с европейско финансиране са на обща стойност около 15 милиона лева. Това са ремонтите на училищата “Ив. Вазов”, Девето основно, училището в кв. “Железник” и Езиковата гимназия “Р.Ролан”, както и детска градина “Звездица”. Ще се модернизира и развива още градският транспорт, ще се работи и по проект “Най-доброто за децата”.

В началото на годината ще бъдат завършени пешеходната зона и надлезът в Стара Загора. До дни ще бъде подписан и стартиран проектът за социалните жилища. Ще се ремонтира сградата на Общината, както и Летният театър, Зоопаркът и Руският пазар с привлечено финансиране от т.нар. “Фонд на фондовете” (“Фонд мениджър на финансовите инструменти” АД).

IMG_1893За изграждане на детски площадки са предвидени 100 000 лв., а изграждането на ул. „Петкана Захариева“ в кв. „Железник“ ще струва 250 000 лв. В бюджета са заложени 49 215 лв. за възстановяване и реставрация на паметника на загиналите във войните старозагорци в парк „Ал. Стамболийски“, както и9 000 лв. за реализацията на проекта за знак “Стара Загора център на Вселената”.

Най-много средства – над 52 млн. лв. в Бюджет 2019, се предвиждат за „Образование“, като близо 4 млн.лв от тях са за дофинансиране на държавно делегирани дейности. Средствата за държавно делегираните дейности са увеличени с над 8 млн.лв.,  в размер на 68, 3 млн.лв., като 11 % от тях са за социалните домове, подчерта Цанка Ганева в отговор на въпрос от залата. Тя поясни, че планираните разходи за персонал по проекта за бюджет на Община Стара Загора за местни дейности / и дофинансиране на делегирани от държавата дейности/  за 2019 година възлизат на 11 243 424 лева. В сравнение с планираните през 2018 година – 10 246 873 лева, тази година е заложен ръст от 996 551 лева или 9.7% . Увеличението отчита новия размер на минималната заплата от 1 януари на 560 лева и увеличение на заплатите в съответствие с заявения приоритет от правителството за устойчиво повишаване на стандарта и качеството на живот на населението в страната.

Увеличението на общата субсидия за делегираните от държавата дейности спрямо 2018 година е 8 424 017 лева, или 114%, е насочено към увеличение на заплатите в сферите на образованието, здравеопазването, социалните дейности, културата и общинска администрация.

Близо 8 млн.лв са заложени в общинската хазна за 2019 г. за осигуряване на чистотата, а 3, 1 млн.лв. ще отидат за управление на дейностите по отпадъците. За осветление на улици и площади в бюджета за тази година се предвиждат 1, 8 млн.лв.,за изграждане, ремонт и поддръжка на уличната мрежа – 3, 5 млн.лв., а за озеленяване ще отидат 1,5 млн.лв.

Главният финансист на Община Стара Загора Цанка Ганева уточни, че промяната в облагането на второ жилище в курорта Старозагорски минерални бани ще влезе в сила не тази година, а от 2020-та.

На представянето на Бюджет 2019 присъстваха зам.-председателят на НС Емил Христов, народният представител Радостин Танев, зам.-областните управители Петя Чакърова и Красимир Червилов, заместник-кметовете Иванка Сотирова, Красимира Чахова и Янчо Калоянов, общински съветници, представители на учебни заведения, браншови организации, много граждани и общественици.

От залата бяха направени различни предложения, за които кметът Живко Тодоров уточни, че разумните могат да залегнат в проекта за бюджет, който ще бъде гласуван от общинските съветници на сесията в края на месеца.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн