По-малко електроенергия е потребена в региона по Коледа в сравнение с миналата година

STZAGORA.NET
*
EVN напомня отново за важните фактори, които влияят на консумацията на електроенергия от домакинствата през зимата
*
_EVN_300Оперативните данни на EVN България показват, че в периода 22-26 декември 2018 г. клиентите на дружеството са консумирали общо 143 868 MWh (мегаватчаса) електроенергия. Тези стойности са близки до потреблението през тези дни на 2017 г., когато са консумирани общо 149 094 MWh. Върховият товар по електроразпределителната мрежа през отминалите празнични дни е регистриран на 22 декември 2018 г., когато е бил 1611 MW (мегавата). За сравнение върховият товар за този период на 2017 г. е регистриран също на 22 декември и е бил 1 705 MW (мегавата).

Посочените диспечерски данни не могат да се отнесат автоматично към всеки отделен случай, тъй като консумацията при всеки клиент е индивидуална. ЕVN България напомня, че традиционно месец декември се характеризира с повишена консумация на електроенергия спрямо ноември. Тази тенденция става още по-изразена по време на коледните и новогодишни празнични и почивни дни.

Компанията информира отново, че особено през зимата важно значение за консумацията на електроенергия и оттам за размера на фактурите имат редица фактори:

* индивидуален режим и интензивност на потребление при всеки клиент/всяко домакинство
* използва ли се в имота електроенергия за отопление
* външна температура: понижението на външната температура с 1 °C увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%
* брой помещения в жилището, които се отопляват, брой живущи в жилището
* състояние на жилищната сграда/имот – налице ли са енергийноефективни мерки в сградата/имота
* вид и брой на използваните електроуреди и техният клас на енергийна ефективност.

Всеки клиент може периодично да следи своята консумация на електроенергия чрез сверяване данните от измервателния уред (електромер).

Специалистите в диспечерските центрове на компанията осъществяват денонощен мониторинг на мрежата. Общо 75 дежурни екипа са в постоянна готовност да работят при зимни условия за нормализиране на захранването в случаи на необходимост. Дружеството има възможност за включване на допълнителен брой сътрудници и техника.
#

viknoeshare button


echo
Copyright © 2019 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн