Рождественско послание на Старозагорския митрополит Киприан до всички православни християни от епархията

STZAGORA.NET
*
РОЖДЕСТВЕНСКО ПОСЛАНИЕ
ДО БОГОЛЮБИВИЯ КЛИР, ВСЕЧЕСТНОТО МОНАШЕСТВО
И ВСИЧКИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ ОТ СТАРОЗАГОРСКА
ЕПАРХИЯ

„Слава във висините Богу, на земята мир, между човеците благоволение“ (Лука, 2:14)

Kiprian 300Възлюбени в родилия се Богомладенец, братя и сестри,
чеда на Светата православна Църква,

В този празничен ден отново чуваме светлото благовестие, отправеното към всички богопредани чеда: „Дева днес ражда Свръхестествения“. Бог Слово става човек, Син Божий става Син Човешки, ражда се на земята Христос Господ. Благовестие велико, благовестие, преливащо от радост и благовестие тайнствено, защото „Велика е тайната на благочестието“ /1 Тим.3: 16/.

Любовта на Бога в пълнота се излива върху човешкия род и изпълва цялото творение с пресветъл смисъл, с вяра и надежда. Незалязващата светлина осиява Витлеемската пещера, дето смирената Майка-Девица ражда Спасителя на света, стопля жадуващите ни сърца с вяра , благодат и истина. Пророк Исаия, вдъхновен от Светия Дух, пише за този светъл празничен Ден: „Младенец ни се роди – Син ни се даде; властта е на раменете Му, и ще Му дадат име: Чуден, Съветник, Бог крепък, Отец на вечността, Княз на мира“ / Ис.9:6/.

Божият Син идва в света така, както е предсказан. Дева ражда Този, Който превишава всяко естество. Богочовекът, Който стои по-високо от целия съществуващ тварен свят, слиза на земята. Хиляди ангели, небесното войнство, с несравнима ангелска възхвала прославят Родилия се. Радват се и нашите вярващи сърца, които търсят и свои пътища за възхвала.

В радостта ни е необходима мъдрост, в нашата възхвала към Богомладенеца – християнски дела, защото „вярата без дела е мъртва“ /Иак.2:26/.

Духовните дълбини на празника дават преизобилна благодат и подтик за преосмисляне на собствената ни житейска и християнска пътека, на собственото ни съществуване. Очите на духовното ни сърце могат да видят тайната на Боговъплъщението само тогава, когато спазваме словото на Този, Когото твърдим, че обичаме /ср. Йоан 14:23/. Смирението и любовта са посланията на Рождество Христово. Надеждата на Бога за всеки от нас е, че тези послания ще бъдат чути. Нека се вслушаме в тихия им и вечен зов.

Божията любов, в смирението си, ни чака да я видим в малката каменна ясла на старата пещера. Тя е там и в този величествен ден, и винаги. Бог се ражда смирен, живее в пълно смирение, и в смирение завършва спасителното Си за човеците дело.

Нека благодатта на Светия Дух да ни помага ревностно да изпълняваме Божиите заповеди, без които няма истинска вяра, няма истински християнски живот и спасение, няма спасително смирение. Нека тази благодат на Светия Дух, получена и получавана от нас в Тайнствата на светата Църква, да бъде средство за нашето единение с Христа и източник на вечна божествена радост тук и в бъдещия век, в небесното Царство на Христа, нашият истинен Бог, роден от Пречистата Дева Мария заради нашето спасение.

Само така ще се изпълним с духовен трепет и душите ни ще бъдат в единение с величието на празника, с неизказаното Рождество на нашия Спасител, добър и вечен, дошъл да благослови и спаси всички ни, да ни помири с небесния Отец и да ни бъде винаги „светлината на живота“ /Йоан 8:12/.

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО! АМИН!
СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ КИПРИАН
#

viknoeбутони за споделяне


echo
Copyright © 2019 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн