Празнична литургия оглави на Рождество Христово Старозагорският митрополит Киприан

STZAGORA.NET
*
На Рождество Христово Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан оглави празничната св. Златоустова литургия в Катедралния храм на областния град „Св. Николай“. В нея участие взеха архимандрит Сергий от Сръбската православна църква, свещенослужители от Старозагорската епархия и църковният хор към Катедралния храм, съставен от артист-хористи на Държавна опера – Стара Загора с диригент Мария Колева.

От църковния амвон митрополит Киприан прочете Патриаршеското и синодално рождественско послание и пожела на миряните да бъдат здрави, празникът да донесе в сърцата им мир, благодат, надежда и православна Христова любов. В Рождественското си послание владиката изтъкна, че именно смирението и любовта са посланията на празника. „Нека благодатта на Светия Дух да ни помага ревностно да изпълняваме Божиите заповеди, без които няма истинска вяра, няма истински християнски живот и спасение, няма спасително смирение. Нека тази благодат на Светия Дух, получена и получавана от нас в Тайнствата на светата Църква, да бъде средство за нашето единение с Христа и източник на вечна божествена радост тук и в бъдещия век, в небесното Царство на Христа, нашият истинен Бог, роден от Пречистата Дева Мария заради нашето спасение“ – каза в словото си митрополит Киприан. Всички миряни получиха празнична картичка с пожелание за пълнота на Рождественската радост.

На службата присъстваха заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов, областният управител Гергана Микова, заместник-кметът на община Стара Загора Иванка Сотирова, кметът на община Мъглиж Господин Господинов, директорът на ТД на ДАНС Георги Георгиев, управителят на „ВиК“ ЕООД Румен Райков, носителят на ордена “Св. ап. Карп” I-ва степен за особени заслуги към БПЦ-БП Мина Николова и други старозагорци.

По традиция на този ден дверите на Митрополитския дом са широко отворени за всички епархиоти и гости, на които владиката преподава Архипастирски благослов по повод великия празник на Богорождението.

Утре, 26 декември, в 9:30 часа митрополит Киприан ще отслужи св. Златоустова литургия в старозагорския храм „Св. Богородица“.
IMG_9742IMG_9748
IMG_9745IMG_9743
IMG_9747IMG_9749
#

viknoeсподели ме


echo
Copyright © 2019 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн