Музеят на Митрополитите на Аязмото: отвън сградата ще е почти същата, отвътре – различна

STZAGORA.NET
*
Кметът на Стара Загора Живко Тодоров и митрополит Киприан подписаха договора, с който Общината дарява сградата на бившия ресторант “Аязмото” на Старозагорската митрополия
*
IMG_1625IMG_1653Музей на Старозагорския митрополит Методий Кусев и владиците след него ще има на мястото на бившия ресторант “Аязмото” в Стара Загора. Днес, навръх хубавия християнски празник Игнажден, в Митрополията, в присъствието на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, кмета на града Живко Тодоров и председателя на Общинския съвет Таньо Брайков и областния управител Гергана Микова се състоя официалното подписване на договора за дарение на сградата от община Стара Загора на Старозагорска митрополия.

IMG_1622IMG_1649“Осмелихме се да поискаме – каза в началото на церемонията митрополит Киприан – да бъде поправена онази отдавнашна несправедливост, свързана с построената от дядо Методий Кусев бивша сграда на Старозагорската митрополия на място, скъпо за всички старозагорци, и завещана на старозагорското общество. И ето, че се осъществи мечтата и на моите предшественици. Радвам се, удовлетворен съм, и съм уверен, че на мястото на сегашната руина в непосредствена близост до храма “Св. Теодор Тирон” и до мястото, където се покоят тленните останки на моя предшественик – блаженопочившия митрополит Методий Кусев, ще се създаде нещо хубаво, приятно и приветливо, културно-историческо и религиозно, и което да служи на нуждите на всички православни християни в Старозагорската епархия, на всички граждани на Стара Загора. А в музейната сбирка да съществува духът и паметта на дядо Методий. Нека паметта ни за него винаги да е жива и когато минаваме край това място, да усещаме своята православна идентичност.”

Митрополит Киприан съобщи, че всички нотариални актове за едновремешните имоти на клира в Стара Загора се пазят в канцеларията на Старозагорската митрополия. Копия от тях са дадени и на Община Стара Загора.

“Преди няколко години Община Стара Загора организира обществено обсъждане – припомни кметът Живко Тодоров, – на което присъстваха и представители на Старозагорската митрополия. На това обществено обсъждане най-ясно подкрепената идея бе за изграждането точно на такъв музей на митрополит Методий Кусев и старозагорските владици след него. Имаше и втора идея – за възстановяване на ресторанта, но ние като община сме твърдо против това. Увеселителни заведения в града има вече много и не подхожда точно на това място да има още едно. А и след реконструкцията сега това място има вече съвсем различен дух. Не трябва да влизат и автомобили. Още с встъпването си в длъжност митрополит Киприан поиска да предадем на Старозагорската митрополия това място. Считам, че най-разумното, което можем да направим, е да възстановим духовния характер на тази сграда. За което благодаря и на арх. Влахов, който е направил един хубав идеен проект. Средствата, които ще са нужни, няма да са малко, но с общи усилия можем да се справим.”

Старозагорските митрополити:

1. Методий – от 24 април 1894 до 1 ноември 1922 г. Светско име – Тодор Йовчев Кусев. До 14 юли 1896 – Велечки епископ, управляващ Старозагорската епархия.
2. Павел – от 28 януари 1923 до 4 октомври 1940 г. Светско име – Петър Попконстантинов. Утвърден на 4 март 1923 г.
3. Климент – от 8 декември 1940 до 13 февруари 1967 г. Светско име – Кино Радев Кинов. Утвърден на 15 декември 1940 г.
4. Панкратий – от 21 май 1967 до 14 юли 1998 г. Светско име – Пенчо Николов Дончев. Утвърден на 12 юли 1967 г.
5. Галактион – от 20 февруари 2000 до 28 септември 2016 г. Светско име – Георги Любенов Табаков. Утвърден на 27 февруари 2000 г.
6. Киприан – от 11 декември 2016 г. Светско име – Огнян Добринов Казанджиев.

Съществуващата сграда се дава в университетите като световен пример за вписване на съвременна постройка в обкръжаваща я паркова среда – каза арх. Влахов (вляво на четвъртата снимка) при представянето на проекта за реконструкция и преустройство на ресторант “Аязмото” в Център за православно историческо наследство с природо-ноучна сбирка и музей на митрополитите при Старозагорската Света Митрополия. Първоначалният проект на сградата, сподели арх. Влахов, е на арх. Ангелов от “Туристстрой” – София. Създадена е през 70-те години в рамките на национален конкурс, обявен от българското правителство, за експозиционен павилион за икиномическото Експо в Осака, 1968 г., на който сградата печели второ място, а проектът е взет и изпълнен от “Балкантурист” на Аязмото в Стара Загора.

IMG_3844“Ние бяхме убедени, че трябва максимално да запазим сградата като външен вид, обем и визия. Най-съществената интервенция ще е остъкляването на северната тераса и присъединяването й към обема на сградата – това ще е втората експозиционна зала.

Застроената и разгънатата площ на сградата се запазват същите. Вътрешното пространство ще бъде преустроено обаче по съвсем друг начин, отговарящ на функциите, които ще изпълнява сградата. Вляво от входа ще е рецепцията и конферентна зала за провеждане на семинари.

В три експозиционни зали, които ще бъдат подредени заедно с Регионалния исторически музей, ще бъдат подредени сбирките за историята на православието в района на Стара Загора, където има много исторически паметници. Вдясно долу на схемата ще е най-голямата сбирка – Музеят на митрополитите. Асансьор, който навремето е бил товарен подемник, ще е връзката между двете нива. До сградата ще има достъп и за трудноподвижни хора.

В централната част на сградата ще има открито пространство – атриум, със слизане на долния етаж.

На долния етаж ще има природо-научна сбирка, в която с мултимедия, макети и други съвременни средства ще бъде представена флората и фауната на Аязмото.

От сградата ще се излиза през магазина, в който ще се продават сувенири, магнитчета и други символи на Аязмото, Митрополията и Стара Загора. В него ще се продава и разсад за почти всички дървесни видове, представени в лесопарк “Аязмото”.

В дворното пространство ще бъде възпроизведен знаковият старозагорски градски двор с подстриган чемшир.

Проектът е разработен в тясно сътрудничество с Камарата на архитектите в Стара Загора и по-специално с отдела на ландшафните архитекти. Очаква се той да бъде изпълнен за около 5 години, на стойност около 8 милиона лева.
IMG_3845IMG_1629
IMG_3851IMG_3850

Още по темата:

Превръщат бившия ресторант „Аязмото“ в Център за православно историческо наследство

След реконструкция и преустройство сградата на ресторант „Аязмото“ в Стара Загора ще се превърне в Център за православно историческо наследство с природо-научна сбирка и музей на митрополитите. Днес в сградата на Старозагорската митрополия Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и кметът Живко Тодоров подписаха договор, с който Община Стара Загора дарява бившия ресторант „Аязмото“ на митрополията. Това стана пред журналисти в присъствието на председателя на Общинския съвет Таньо Брайков, областния управител Гергана Микова и заместник-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова.

Архитект Петър Влахов представи идейния проект за ремонт на сградата със застроена площ 832 кв. м и разгъната застроена площ 2086 кв.м. Земята, върху която е построен ресторанта, е общинска, с отстъпено право на строеж. Сградата е построена през 1971 година. Срокът за изпълнение на целия проект е 10 години. Ако не се изпълнят условията по дарението имотът ще бъде върнат автоматично на община Стара Загора.

С Решение на Общински съвет Стара Загора от 31.01.2018 г., Общинският съвет даде съгласие да бъде дарен на Старозагорската митрополия имот частна общинска собственост, при условие да се изготви и внесе в община Стара Загора идеен проект за преустройството на имота. В сградата ще бъде изграден църковен музей с природонаучна част, свързана с флората и фауната на парка и с неговата история.

Към настоящия момент сградата на ресторант „Аязмото“ е с разрушени вътрешни преградни зидове, фасадите са частично разрушени, липсва дограмата, но носещата конструкция не е компрометирана, установили назначените две технически експертизи. Обектът е собственост на Община Стара Загора от края на месец юни 2013 г., преди това бе на бизнесмена Стойчо Кълвачев, който пък го закупи от собственици след приватизация. След фалита на фирмата на Кълвачев, обектът бе обявен за продажба на търг от съдия изпълнител. Община Стара Загора го откупи за 285 000 лева.

IMG_1617Митрополит Киприан припомни днес, че още през 1991 г. митрополит Панкратий е поискал да бъде възстановен статутът на т. нар. ресторант „Аязмото“. „Ето, с благословията на Свети Игнатий, днес се осъществява тази мечта, да поискаме от екипа на кмета на Стара Загора Живко Тодоров да бъде оправена тази несправедливост. Радвам се и съм удовлетворен, моля се на Бога да имаме сили да преобразим това място и да бъде в полза на нуждите на старозагорци.“, добави той.

„Православната църква е тази, която трябва да обединява нашето общество, независимо от възгледите. Уверявам ви, че с областна администрация, с Община Стара Загора и с Общинския съвет имаме безкористни чувства и мисли към нашия град. Надявам се, че вътре ще се получи нещо хубаво, което да съчетава духа на Дядо Методий и залесения от него Ахмак баир, в едно с вярата. Уверявам ви, че през всичките тези години, проверихме архивите на Старозагорската митрополия, нотариалните актове на закупените имоти съществуват и са в нашата канцелария, а копия има и в общината. Нека Бог да помага и този парк да остане в полза на старозагорци и мисълта ни за Дядо Методий да е жива. Нека минавайки през това сакрално място бъдем с обич в сърцата, както ни зовеше той – да усещаме тихия повей на вярата.“, каза още владиката.

Кметът Живко Тодоров примни, че на организираното преди няколко години обществено обсъждане, най-ясно подкрепената идея от старозагорци бе да се изгради точно такъв културен център и музей. „Ние, като община, сме твърдо против там да бъде отново заведение, защото в града има достатъчно, а там не е мястото за подобен обект. Особено сега след реконструкцията, духът е съвсем различен. Не трябва да влизат автомобили. Имаме такова предписание. Затова, предаването на Митрополията на това място, считам като най-разумното и най-доброто за града ни, а именно да възстановим духовния характер на тази сграда. Благодаря на арх. Влахов, който изготви идейния проект точно в този стил. Благодаря и на Старозагорския митрополит, който работи така, че да следва стъпките на своите прешественици. Затова тази идея намери подкрепата си в Общинския съвет. С оглед на факта, че младите хора и децата ще могат посещават този обект и да придобиват знания е още една положителна страна. С общи усилия може да се случи нещо наистина хубаво на върха на Стара Загора.“, каза градоначалникът.

IMG_3843Сградата се преустройва като входът от парковата алея, преминаваща източно от сградата се запазва, оформя се атриум с място за рецепция и открито стълбище към останалите експозиции. В близост до входа ще бъде позиционирана конферентна зала, ще има и три експозиционни зали, разположени около атриума. Те са предвидени за експозицията „Православно историческо наследство ІІ-ХХІ векове“. Проектът отрежда експозицията „Старозагорски митрополити“ да бъде настанена в една експозиционна зала. Предвиден е асансьор за посетители с увреждания.

На долното ниво ще бъдат разположени две експозиционни зали за природо-научна сбирка, в която ще се представят флората и фауната в парк „Митрополит Методи Кусев“ и една зала за „История на създаването на парка“. Там е предвиден и магазин за сувенири, свързани с парка, както и дребноразмерен разсад на дървесни и храстовидни видове от флората на парка, а в центъра на сградата ще бъде посадено дърво.

В сутерена ще се разположат склад за икони и църковна утвар, реставрационна работилница и лятна градина, която се предвижда да бъде оформена в стила и в най-добрите традиции на старозагорските дворове. Идеята е да се превърне, заедно със съществуващата околна растителност, във външна експозиция като функционално се приобщи към цялостното благоустрояване и съществуващата малка сцена.
#

viknoeсподеляне на връзка


echo
Copyright © 2019 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн