Кметът Живко Тодоров поиска ясни правила и критерии за разпределение на държавното финансиране за общините

STZAGORA.NET
*
72434517“Крайно време е държавата да въведе строги правила и критерии за това, как се разпределят държавните субсидии сред различните общини. Поради липсата на такива правила и критерии Стара Загора не получава държавно подпомагане, с каквото разполагат общини като София и Варна. Това налага всичко тук да финансираме сами.”

Това каза днес в интервю за ТВ “Загора” кметът на община Стара Загора Живко Тодоров. Ето по-подбробно какво сподели той:

* “Строителните фирми стават заложници на собствената си неорганизираност. Те работят, за да печелят пари. Но сега, когато основната част от печалбата бъде “изядена” от закъснението, което те направиха, си остава изцяло в техен ущърб. Те ще бъдат наказани за това, че са създали неудобство за гражданите на Стара Загора, а не просто защото ние искаме така. Когато започнат да текат санкциите, ще ги обявим. Когато приключат – също, за да е ясно и прозрачно всичко и хората и да знаят, че има контрол.”

* По отношение на овъзмездяването на собствениците на имоти в “Бедечка”: “Очакваме в момента едно решение на съда, което да каже планът за тази територия валиден ли е или не. В зависимост от решението на съда ще започнем да правим тези обезщетения. Проблеми с централната власт по този въпрос няма – поне на този етап. Ще създадем комисия, която да започне да работи с тези хора, за да бъдат обезщетени по най-добрия начин, защитавайки и техния, и обществения интерес. Може би до 2-3 месеца ще започне да се работи по темата. Имаше много атакувания в съда, в момента пак чакаме съдебно решение, виждате. Частната собственост е свещено право, в Конституцията е записано, и ние ще се водим по закон.”

* “Стриктно, точка по точка, следвам предизборната си програма, която през 2015 г. представих в зала “Ив. Вазов”. Изпълнявам това, което съм обещал, защото хората са ме избрали за това. Програмата бе обявена навсякъде и те гласуваха за нея на изборите. Никой друг кандидат тогава нямаше такава програма по точки какво конкретно ще се прави. И моста го записахме там, и центъра, и Аязмото, и улиците, които се правят, и подмяната на ВиК-мрежата. Добавихме и много други неща, които излязоха в движение. Да, на някои места имахме затруднения при изпълнението на тази програма, но аз я следвам стриктно, ясно и точно, и следващата година, когато приключи мандатът, да дам отчет на хората – обещах ви това, и съм го изпълнил. И ако има някакви забележки, те да бъдат отстранени междувременно. Искам всички проекти да бъдат реализирани качествено и добре. За съжаление не мога аз да отида и да подредя плочките, например. За съжаление ресурсът, с който разполагаме в днешно време не е чак толкова голям. Няма много хора, които да искат да работят в строителството, няма кадри, страната ни е с по-нисък стандарт на живот, дълги години държаха хората на минимални заплати, затова много квалифицирани кадри избягаха. Ние работим в момента с материала, който има. Когато започне повишаване на стандарта на живот в България, повече хора ще искат да остават и да се връщат. Но за това се иска време, много инвестиции и икономиката да върви.

* “Стара Загора се е оправяла винаги сама. Ние не сме получавали голямо държавно финансиране, което считам, че е несправедливо. В София се изсипаха милиарди – държавни средства, извън бюджета на общината – за метро, за улици, кръгови кръстовища… за какво ли не. Във Варна – 120 милиона за нов булевард, 40 милиона за “дупката” сега. Стара Загора не е получила нито една стотинка за реализиране на общински проекти през последните години. И ние всичко това, което го правим в момента, го правим сами. Преди няколко дни призовах за финансова децентрализация. Защото е много важно да има ясни критерии и правила, по които всяка една община да може да получава финансиране. С какво старозагорци са по-малко граждани на България от хората в София, Варна или някой друг град, получил държавно финансиране? Защо не се разпределят парите по обективни критерии на база население? Преди няколко години се говореше, че най-добрите във финансово отношение общини ще бъдат стимулирани от държавата. Ами ние станахме най-добрата община. Но какво получихме – нула. Стара Загора е една от общините с най-малко кредити. Затова трябва да има критерии, когато се връщат парите обратно – защото централната власт събира парите на всички данъкоплатци в България – това трябва да се случва по критерии. Аз не се чувствам добре, когато други общини получават държавно финансиране, а Стара Загора – не. Премиерът помага на кметове от всички партии, постоянно дава. Но не може той да следи абсолютно всичко, и за справедливостта в държавата във всеки един момент. Справедливостта не трябва да се следи от хората. Тя трябва да бъде гарантирана от приетите нормативни актове. Днес е ГЕРБ, утре може да управлява някоя друга партия. И в зависимост от това, харесва ли даден кмет и управление, да го лишава или пък да му помага. Това не е правилно. Защото никой не е поставен на равна основа. ЕС затова е поставил ясни критерии, когато дава европейско финансиране. И така трябва да бъде. Всичко трябва да става по правила. Не казвам нищо друго, освен това – просто считам, че е крайно време държавата да бъде ясно подредена по правила.”
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн