Изпълват се две години от каноническия избор на Старозагорския митрополит Киприан

STZAGORA.NET
*
Kiprian 300На 11 декември 2018 година се изпълват две години от каноническия избор на Старозагорския митрополит Киприан за епархийски архиерей. Припомняме, че тогава, на Неделята на светите праотци, в синодалния параклис „Св. цар Борис“ за него гласуваха 8 от митрополитите, които присъстваха на избора.

За тези две години митрополит Киприан донесе благодатния огън от Божи гроб, два пъти извърши ритуала „Умиване”, а три пъти в града пристигна Негово Светейшество Българският патриарх Неофит – за 50-годишнината от интронизацията на митрополит Панкратий, с патриарха на Москва и цяла Русия Кирил за 140-годишнината от Освобождението на България и за честванията по повод 180 години от рожеднието на Старозагорския митрополит Методий. Той освети единствения храм в България, който носи името на Св. Патриарх Евтимий до Ректората на Тракийски университет и новият параклис „Благовещение на Майка Богородица“, предназначен за близките на лишените от свобода в Старозагорския затвор.

Владиката участва в спектаклите „Молитва за Стара Загора“ и „Моление за Стара Загора“ на Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, а на няколко пъти застана и на диригентския пулт на сцената на Държавна опера – Стара Загора с Моцартовия „Реквием“, „Миса Криола“ и др. На входно-изходните пътни артерии на Стара Загора бяха поставени православни кръстове. Епархийският съвет учреди две отличия – „Св. ап. Карп“ и „Св. Игнатий Старозагорски“. Възстановени бяха Културно-просветният отдел при Старозагорската митрополия и издаването на две печатни издания – за деца „Божествени искрици“ и за възрастни – „Нашата вяра“.

Биография на Старозагорския митрополит Киприан:

Старозагорският митрополит Киприан (Огнян Добринов Казанджиев) е роден на 08.03.1976 г. в Казанлък. Завършва средно музикално образование през 1995 г. в родния си град.

Приема монашество на 01.09.1996 г. в Рилския ставропигиален манастир от Драговитийския епископ Йоан, с духовен старец Старозагорския митрополит Панкратий. Ръкоположен е за йеродякон на 08.09.1996 г. в гр. Павел баня, а за йеромонах на 14.09.1996 г. в храм „Св. Николай“, Стара Загора.

главна-епископ-800x520От октомври 1996 г. до края на 1998 г. изпълнява послушанието ефимерий в Казанлъшкия манастир „Св. Богородица“ и паралелно завършва двугодишния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, след което е приет в клира на Врачанската епархия като и.д. игумен на Тръжишкия манастир „Св. прор. Илия“. От 2000 г. е назначен за протосингел на Врачанската митрополия.

vladika-kiprian1По време на следването му в Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски“ и по решение на Св. Синод е възведен в архимандритско достойнство на 31.08.2003 г.

През февруари 2006 г. по решение на Св. Синод е изпратен на послушание като протосингел на епархията на САЩ, Канада и Австралия, която длъжност изпълнява до 01.08.2007 г., когато е назначен за протосингел на Врачанската митрополия.

По решение на Св. Синод е хиротонисан за епископ с титлата „Траянополски“ на 03.03.2008 г. в катедралния храм във Враца и е назначен за викарий на Врачанския митрополит. Тази длъжност той изпълнява до избирането му за Старозагорски митрополит на 11.12.2016 г. от Св. Синод на БПЦ-БП.

По решение на Св. Синод от 14.12.2016 г. на основание чл. 82, ал. 4 от УБПЦ-БП Старозагорският митрополит Киприан, като бивш викарий на Врачанския митрополит и добре познаващ делата на Врачанска епархия, е назначен за временно управляващ Врачанската епархия до възстановяването на титулярния митрополит Калиник. След кончината на Врачанския митрополит Калиник на 26.12.2016 г. – до избора на нов Врачански митрополит (12.03.2017 г.) – Старозагорският митрополит Киприан е наместник на овдовелия Врачански епархийски престол.

Старозагорският митрополит Киприан е носител на църковни отличия и множество музикални награди.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн