Комплексът за социални услуги за деца и семейства в Стара Загора е домакин на Global Migration Film Festival

STZAGORA.NET
*
Kompleks za socialni uslugi 238Комплексът за социални услуги за деца и семейства в гр. Стара Загора (КСУДС), който от октомври месец е управляван от Фондация „Мисия Криле”, се утвърждава като дом на качественото документално кино. Година след като бяхме домакини на прожекции от международната платформа за алтернативно разпространение на документално кино КинеДок, сега отваряме врати за прожекцията на 11 филма от Global Migration Film Festival. Прожекциите ще се проведат от 10.12 до 18.12 в една от залите на КСУДС, намиращ се на адрес ул. „Христо Ботев” 205. Входът е свободен.

В света, Global Migration Film Festival e глобална инициатива на Международна организация по миграция (МОМ) и фестивалът се организира за трета поредна година в над 100 държави. Тук може да намерите повече информация за инициативата: https://www.iom.int/global-migration-film-festival.

Основана през 1951 г., Международна организация по миграция (МОМ) е водеща междуправителствена организация в сферата на миграцията. От 2016 г. МОМ е асоциирана Агенция на ООН по миграция. МОМ е посветена на принципа, че хуманната и регламентирана миграция е от полза на хората, търсещи ново начало и приемащото ги общество. Организацията предоставя услуги и консултации на правителства и мигранти. Към настоящия момент организацията има 166 държави-членки, с други 8 държави, които заемат статут на наблюдатели, и повече от 400 офиса.

В България МОМ организира фестивала за втора поредна година с прожекции в Харманли, София, а сега вече и в Стара Загора. За България, МОМ избра да прожектира 11 филма. При селекцията на филмите за България организаторите са се спряли на заглавия, които също акцентират върху разнообразните причини за миграцията и показват как тя засяга хора от цялото земно кълбо, с различен интензитет и по различен начин. Опитали са се да поставят на фокус трудовата миграция, тъй като това е феномен, който засяга и много български граждани. В местната селекция не липсват и заглавия, свързани с процедурите по търсене на убежище, причините за миграция към Европа, съдбите на децата, разделени от родителите си и поставени в ситуация на миграция, сексуална експлоатация и др. Прожекции на филми се провеждат в кинозали, културни институти, училища (в София и Харманли) и университети (Софийския университет и НБУ), както и в Червената къща в София.

В България Global Migration Film Festival 2018 се организира с финансовата подкрепа на Фонд „Убежище, миграция и интеграция“, съфинансиран от Европейския съюз. Цялата отговорност за организацията на кинофестивала се носи от Международна организация по миграция и при никакви обстоятелства не може да се приема, че кинофестивалът отразява становището на Европейския съюз и Отговорния орган.

Гледните точки и мнения, изразени във филмите, излъчени в рамките на Global Migration Film Festival 2018, във всички държави, където фестивалът се организира, са тези на съответните режисьори/автори и не отразяват официалната политика или позиция на Международна организация по миграция (MOM).

През 2019 година Комплексът отново ще бъде домакин на прожекции от фестивала „КинеДок”.

Global Migration Film Festival 2018 – Bulgaria
Описания на филмите

poster_50x70_Nov14_2Хиляди момичета като мен (А Thousand Girls Like Me)
76 мин, документален. Регион – Азия, Европа. Режисьор: Сахра Мани

„Хиляди момичета като мен“ е болезнен, но важен филм, който разказва историята на 23-годишната Катера от Кабул. Когато Катера, жертва на сексуална злоупотреба, разказва открито за миналото си, среща такава враждебност, че се налага да напусне родината си и да започне нов живот във Франция. Режисьорът Сахра Мани разказва завладяващата история на жена, която поставя под въпрос не само семейството и културата си, но и разкрива структурни проблеми в афганистанската съдебна система. Пътуването на Катера показва, че за съжаление тя не е единствена, а с нейния глас говорят хиляди афганистански жени.

Разходка по тънък лед (A Walk on the Tight Rope)
95 мин, документален. Регион – Азия, Африка, Европа. Режисьори: Сандра Будесхайм, Сабине Цимер

„Разходка по тънък лед“ е немски документален филм, който предлага забележително задълбочен поглед върху начина за кандидатстване за международна закрила в Германия. Филмът ни кани да последваме няколко човека, които търсят убежище, по пътя им през сложната бюрократична система, като в същото време ставаме свидетели на трудностите и моралните дилеми, пред които са изправени вземащите решенията за даване или получаване на убежище. Решения, за които те знаят, че ще имат фундаментално влияние върху живота на други хора. Към края на филма зрителят ще е поставил под съмнение разбирането си за преследване, истина, страх, убежище, че дори и за това какво стои зад съчувствието.

В една лодка (On the Same Boat)
71 мин, документален. Регион – Европа. Режисьор: Стефания Муресу

Когато и на земята, и в морето те чака сигурна смърт, къде отиваш? Този документален филм изследва човешкото лице на мигрантската криза в Средиземно море, като показва човешките истории зад новинарските заглавия. Запознайте се с няколко млади мигранти, които споделят сърцераздирателните си истории за това кое ги е накарало да напуснат родния си дом. Героите на филма говорят още за несигурното и изпълнено с опасности пътуване, пристигането си в Италия и общностите, които са намерили или изградили за себе си там. Основните въпроси, които разглежда филмът, са свързани с принадлежността, безопасността и свободата.

Кухнята на las Patronas (The Kitchen of las Patronas)
66 мин, документален. Регион – Америка. Режисьор: Хавиер Гарсия

Филмът представя забележителното пътуване със „Звяра“ – железница в Мексико, на покрива на чиито товарни вагони в продължение на дни се возят някои от най-уязвимите мигранти от региона. Влакът минава през градчето Ла Патрона, в южно Мексико, където група жени са се нагърбили със задачата да предлагат прясна храна на пътуващите мигранти. Първоначално действията им са продиктувани изцяло от състрадание, но научавайки повече за мигрантите, жителките на Ла Патрона откриват повече и за самите себе си, за правата си и за ролята си като жени.
Невидими (Invisibles)
25 мин, документален. Регион – Европа, Близък изток. Режисьор: Хавиер Сатора

„Невидими“ е документален филм за трима сирийски мигранти в Барселона. Мохамад, Бакри и Мирей предлагат всеки различна гледна точка за това как войната в Сирия е променила драстично живота им и ги е довела до новия им дом.

Непокътнат рай (Unbroken Paradise)
25 мин, документален. Регион – Азия, Европа. Режисьор: Хуан Давид Ромеро

„Непокътнат рай“ разказва историята на сирийски бежанец от кюрдски произход, който бяга от войната в Сирия, за да построи бъдещето си като архитект във Франция. Документалният филм проследява трудностите и предизвикателствата, през които е минал, първо като принадлежащ към кюрдското малцинство в Сирия и след това по пътя му през Европа към интеграцията във Франция. Филмът рамкира живота на Раман Исмаил не като маркиран от миграцията, а през призмата на неговите мечти и човечност.
Разкази от дома (Homestories – Three Siblings and a War)
71 мин, документален. Регион – Европа. Режисьор: Катрин Екерт

Мариета, Анжелка и Иван са две сестри и брат, които са отраснали в Любина, Босна и Херцеговина. Филмът проследява тяхната история, от щастливото им детство до насилствената миграция в Германия, която ги откъсва от дома им в опит да избягат от свиреп конфликт.
Разкриват се техните усилия да се адаптират към новото си място и емоционалните последици от разселването. Двадесет години след раздялата им, научаваме за ефекта, който тя е имала върху децата, принудени да напуснат дома си, върху родителите им, които не са успели и как семейството се опитва да съвмести реалностите на двата различни свята.

Аз съм Рохинга: геноцид в 4 действия (I am a Rohingya: A genocide in four acts)
84 мин, документален. Регион – Азия, Америка. Режисьори: Юсуф Зине, Кевин Янг.

Този документален филм ни отвежда зад кулисите на спечелилата награди театрална постановка, от която взаимства и името си. Той разказва историята на 14 мигранти от етноса рохинга, които живеят в Канада. Самите те решават да пресъздадат на сцена бягството си от бруталното преследване в родния им Мианмар. Филмът представя колективния провал да бъде спряно етническото прочистване на рохингите и систематичните опити да се заличат историята и културата на тази общност, докато в същото време леко открехва завесата към избавителната сила на изкуството.

Саргис – Такъв е животът (SARGIS – Such is Life)
75 мин, документален. Регион – Азия, Европа. Режисьор: Маркус Каач

Този филм представя забележителната житейска история на Саргис Мартиросян. Той пристига в Австрия от Армения в търсене на убежище и амбицията му е да се състезава като щангист. Отнема му 9 години, докато получи австрийско гражданство и получи права да се състезава. Докато останалите се радват на възможности, които биха могли да са достояние и на Саргис, ако не бяха всички други житейски трудности, неговото упорство в крайна сметка го доближава до мечтите му. На 34 години, вече като австрийски гражданин, Саргис най-накрая получава шанс за участие в международно състезание.

Обратно към брега (Deltas, Back to Shores)
75 мин, документален. Регион – Африка. Режисьор: Чарли Петерсман

„Обратно към бреговете“ проследява историите на Ибрахима, млад сенегалец, който живее и работи незаконно в Мароко, както и на Агостино – 57-годишен португалски рибар, чието семейство обмисля емиграция в Холандия поради трудните икономически условия в родината им. И двамата мъже са изправени пред трудното решение накъде да поемат оттук нататък, разкъсвани между дома и неизвестното. Филмът умело разплита многото емоционални и практически фактори, които вляят върху едно такова решение и го правят още по-трудно.

Салаам Бай (Salaam B’y)
20 мин, документален. Регион – Америка. Режисьор: Амар Вала

Аатиф Башкандери е мюсюлманин, който е отраснал в отдалеченото градче Кларънвил, Нюфаундленд, Канада. Когато хората чуват, че той е отгледан като мюсюлманин в малка християнска общност, често допускат, че Аатиф е станал жертва на расизъм и дискриминация. Но животът му е точно обратното. Решен да сподели историята си на обич и приемане, Аатиф описва едно място, което го е приело такъв, какъвто е и го е овластило да стане човека, който е днес: горд мюсюлманин от Нюфаундленд.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн