Старозагорската опера в последния ден на ФОБИ – с премиерата на камерната опера „Процесът Мерилин Монро“

STZAGORA.NET
*
Държавна опера – Стара Загора представя

На 8 ноември от 16.00 ч. в Общински съвет – заседателна зала

Премиерата

„ПРОЦЕСЪТ МЕРИЛИН МОНРО”

Процесът Мерилин Монрокамерна опера от Роланд Баумгартнер
Либрето Джейрон Тино
Диригент Андрия Павлич (Австрия)

Режисьор:  Огнян Драганов
Сценография: Тодор Демеров
Адаптация костюми: Теодора Джамбазова
Участват: солистите Нели Нечева, Тереза Бракалова  Теодор Петков, актьорите от Държавен куклен театър – Стара Загора  Янчо Иванов, Биляна Райнова

Камерен оркестър на Държавна опера – Стара Загора

Концертмайстор: Румен Какамъков

Балет на Държавна опера Стара Загора: Ивелина Димитрова, Ивелина Николова, Богдана Сергеева, Емилия Ставрева

Спектакълът на камерната опера „Процесът Мерилин Монро“ от Роланд Баумгартнер ще бъде представен за първи път в Стара Загора на 8 ноември от 16.00 часа в последния фестивален ден на 49-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство.

Премиерата на „Процесът Мерилин Монро“ се състоя на сцената на Българския културен институт Дом „Витгенщайн“ в австрийската столица Виена, където Държавна опера-Стара Загора гостува на 27 и 28 април 2018 година за трети път с изключителен успех.

„Процесът „Мерилин Монро“ е последната творба на известния австрийски композитор Роланд Баумгартнер. За първи път камерното заглавие е представено  през 2014 година в Русе, България. Утвърденият творчески екип в лицето на композитора Роланд Баумгартнер, режисьора Огнян Драганов и диригента Андрия Павлич дават нов живот на произведението, родено в австрийската столица – този път спектакълът се осъществява със солистите, оркестъра и балета на Старозагорската опера и актьори от Държавния куклен театър – Стара Загора. Създателите на спектакъла се стремят да покажат, че операта разказва не само истории от миналото или приказни сюжети. Напротив, оперното изкуство може разбираемо, увлекателно да представя и съвременния начин на живот.

„Процесът Мерилин Монро“ обединява усилията на творци от различни страни. Роланд Баумгартнер е с впечатляваща биография: обучение във Виенската музикална академия, специализация при Ленард Бърнстейн, съвместна работа с Филаделфийска и Пражка филхармония, музика към няколко холивудски продукции, работа с поп легендата Енгелберт Хъмпърдинг…48-то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство бе открит с блестящата премиера на неговата опера-мюзикъл „Сиси-душата на императрицата“. Диригентът Андрия Павлич е близък приятел на Баумгартнер от обучението си във Виенската музикална академия, а също така има престижни участия като във Фолкс опер и преподавателска дейност в консерваторията „Густав Малер“ – Виена. Съвременният оперен театър обединява различните видове изкуства и това сътрудничество продължава да се развива. Любопитен и изкушен от камерните оперни форми, в режисьорското си решение Огнян Драганов търси още по-активно и органично взаимодействие между певци и артисти. Зрителите ще видят един атрактивен и модерен спектакъл извън общоприетата оперна традиция. Новият участник в представлението е самата публика, която има последната дума.

Мястото за представянето на спектакъла не е избрано случайно. Съобразявайки се с историята, заложена във фабулата на „Процесът Мерилин Монро“, режисьорът Огнян Драганов избира за старозагорската премиера Заседателната зала на Общинския съвет в сградата на Община Стара Загора.

Сюжетът на „Процесът Мерилин Монро“ разглежда именуването на улица във Виена с името Мерилин Монро. Група граждани завеждат дело срещу решението на Кметството. Сценичното действие отразява процеса, в който се представят позициите и на двете спорещи страни. Ще оживеят познати и непознати моменти от живота на именитата актриса, Мерилин Монро, които със социалната си проекция в живота на САЩ през 50-те и 60-те години на миналия век, поражда противоречиви реакции. Финалът е  отворен. Крайното решение ЗА или ПРОТИВ е на публиката-жури.

Софийската опера закрива 49-то издание на ФОБИ с „Лешникотрошачката“

Катерина Петрова, Цецо Иванов-Лешникотрошачката8.12 19:00 Зала Опера

събота

Софийска опера и балет

ЛЕШНИКОТРОШАЧКАТА

Балет от П.И.Чайковски

Хореография и режисура Юрий Григорович

Художник – Симон Вирсаладзе

Асистент балетмайстор Николай Симачов

Художествен ръководител на балета Сара – Нора Кръстева

Солисти Катерина Петрова, Цецо Иванов, Кирил Иванов, Матю Уитъл и др.

Пьотър Илич Чайковски композира балета “Лешникотрошачката” през 1891-1892 г. Неговата премиера е на 18 декември 1892 г. в театър “Мариински” в Санкт Петербург. Извън Русия балетът дебютира с представление в Англия през 1934 г. Десет години по-късно “Лешникотрошачката” е изиграна и в САЩ, Сан Франциско. Произведението на Чайковски има огромен успех в Ню Йорк, като оттогава се поставя традиция балетът да се играе всяка година по Коледа. До 1988 г. в Софийската опера и балет се е играла версията “Лешникотрошачката” на Василий Иванович Вайнонен. Постановката на Юрий Григорович, както пишат тогавашните печатни медии, е пълен триумф на руската музика и хореография.

Това е историята на едно малко момиче, което напразно очаква своя коледен подарък в празничната нощ. И когато получава лешникотрошачка под формата на войник в красива униформа, тя още не знае, че й предстои едно вълшебно пътешествие, в което ще воюва с краля на мишките, че играчката ще се превърне в принц, който ще я отведе при танцуващите снежинки и феи, и накрая ще играе с най- красивите кукли и цветя!

Съпътстващи събития:

7.12/10:00-17:00 – Регионална библиотека “Захарий Княжески”

“ОТ ИНОВАЦИЯТА ДО РЕАЛИЗАЦИЯТА: Съвременни тенденции и практики в стратегическото управление и предприемачеството в изкуствата” – семинар на проф. д-р Лидия Върбанова

Цели: В този майсторски клас ще идентифицираме ключови въпроси и ще предложим предприемачески решения за развитието на иновативни идеи и стартиращи организации в изкуството в стратегически контекст. Това включва:
• Какви са особеностите на иновациите и предприемачеството в изкуствата?
• Какви са фазите на предприемаческия процес в изкуствата?
• Важно ли е вътрешно-организационното предприемачество в областта на изкуствата?
• Какви са начините за разработване на бизнес модели и осигуряване на подходяща финансова рамка за подпомагане на творческите нововъведения?
• Как да изработим мини-бизнес план за иновативна творческа идея с потенциал за растеж?
Комбинацията от вдъхновяващи международни казуси и групови дискусии в този майсторски клас ще оживи теорията и ще предостави за обсъждане много примери от различни краища на света.
Участници: Този майсторски клас е насочен към културни мениджъри на национални и регионални институции, организации с нестопанска цел и бизнес-организации, както и организатори на творчески събития, експерти и независими продуценти в сектора на изкуствата, културата и творческите индустрии.

Проф. д-р Лидия Върбанова: www.lidiavarbanova.ca

Лидия ВърбановаПроф. д-р Лидия Върбанова има задълбочен професионален опит като консултант, преподавател, изследовател и ръководител на проекти в над 60 страни. Нейното портфолио е съсредоточено върху стратегията, разработването на политики, предприемачеството и иновациите, организационното развитие и онлайн технологиите, със специален акцент върху изкуствата, културата и творческите индустрии. Лидия е постоянен и гостуващ професор в изтъкнати университети и центрове за обучение в Европа и Канада и е получила редица награди и отличия, между които: Драган Клайч, Европейска награда за отлични постижения в обучението, стипендия FULBRIGHT Fellowship, Japan Foundation Foundation. Последните й книги са: Международно предприемачество в изкуствата (2016 г.) и Стратегическо управление в изкуствата (2012), публикувани от академичното издателство Routledge. Лидия е международно признат говорител на конференции и активен член на няколко професионални асоциации в Канада и Европа. Понастоящем предлага онлайн класове в Университета на Британска Колумбия и е гостуващ професор в Университета по изкуствата в Белград и Националната академия за театрално и филмово изкуство в София, както и външен оценител по програмите на Европейската комисия Erasmus+ и Horizon2020. Лидия често иницира практически проекти – нейната нова инициатива е “Къща Каменов за творческо мислене”: автентично място за артисти, културни мениджъри, иноватори и хора от академичните среди, които искат да създадат или развият иновативна идея в колоритна селска среда.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн