Появиха се първите случаи на грип в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
GripОт 26 ноември до 2 декември в РЗИ – Стара Загора са регистрирани 292 случая на остри респираторни заболявания, със заболяемост 214.22 на 10 000 население, при 235 случая през предходната седмица, със заболяемост 176.07 на 10 000 население. Наблюдава се покачване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания, което е характерно за сезона, но регистрираните стойности не са епидемични.

Във връзка с това РЗИ – Стара Загора предприе вземане на проби от лица с вирусни инфекции в неотложните кабинети на общопрактикуващите лекари в Стара Загора.

Предоставени за изследване в Националната референтна лаборатория по грип и ОРЗ към Националния център по заразни и паразитни болести в София са 13 проби, от които 6 (46,15%) са с положителни резултати на грипен щам тип А (H3N2) (Това е новият щам “Щвейцария”, изолиран за пръв път през 2013 г. и към който малцина са си изградили имунитет. Очакват се и случаи на заболявания от щама “Калифорния” – т.нар. “Свински грип” – бел. ред.). Двама от заболелите са деца на 3 и 4 години и четирима са лица между 40 и 60-годишна възраст. РЗИ – Стара Загора продължава ежедневно да следи стойностите на острите респираторни заболявания и при необходимост ще предприеме съответните противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на грипната инфекция.

Напомняме!

Да се избягват затворени пространства, където се събират много хора; често проветряване на помещенията, където престояват повече хора; избягване на разтъркването на очите, пипането в носа и храненето с неизмити ръце;

Носенето на маска възпрепятства разпространението на вируси в помещението, ако я носи болният човек. Трябва да се има предвид, че за да е ефикасна, маската трябва да се сменя на всеки 2 часа.

Спазване на добра лична и обществена хигиена.

Препоръчваме заболелите да търсят своевременно медицинска помощ и да се избягва самолечение, а общопрактикуващите лекари да назначават своевременно антивирусна терапия.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн