Митрополит Киприан служи в Старозагорския затвор в навечерието на Никулден

STZAGORA.NET
*
IMG_8647В навечерието на Никулден, когато Българската православна църква отбелязва паметта на Преп. Сава Освещени, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан служи в храм „Св. Николай Мирликийски”, намиращ се на територията на Старозагорския затвор. Последната служба на архиерей там е през далечната 2004 година. За първи път от 1944 година насам лишен от свобода бе подстриган за иподякон в храм, намиращ се на територията на затвор у нас. Момчето ще подпомага дейността на отец Йордан Карагеоргиев. С посещението на владиката бе даден старт на инициатива на Старозагорската митрополия и църковното настоятелство при храма за безплатни очни прегледи на лишените от свобода.

В службата участие взе и Квартетът при Шипченския манастир „Рождество Христово” с диригент Мария Бошнакова. Присъстваха заместник-кметът Иванка Сотирова, заместник-областният управител Димитър Драчев и директорът на затвора ст.комисар Иван Карушков, който получи подарък икона на Иисус Христос.

Припомняме, че:

Служението в Старозагорския затвор започва още преди 1944 година. С идването на атеистичния период обаче на мястото за уединение с Бога се построяват килии за осъдените на смърт. През 1994 година, на Гергьовден, тогавашният Старозагорски митрополит Панкратий поставя нови основи на затворническото служение с освещаването на нов параклис. Първата Света литургия е на 2 юни, а работата с лишените от свобода е поверена на отец Йордан Карагеоргиев. Два месеца преди да стане духовник и за миг не се е замислял, че животът му ще се стече по този начин. По това време той завършва журналистика и е кореспондент на централен вестник в Стара Загора. Скоро след като параклисът отваря врати, дядо Панкратий освещава още два параклиса – „Св. Георги“ в помощното стопанство на затвора, и „Св. Йоан Рилски“ в ТПО – Черна Гора.

Духовното обгрижване придобива по-голяма пълнота и след освещаването на най-големия храм в местата за лишаване от свобода – „Св. Николай“, в централния корпус през 2004 г.

През годините над 2000 затворници са приели Свето Кръщение след разговори и катехизация, а в храма се извършват и венчавки. Това е и причината да се осъществи и изграждането на параклис за близките на затворниците, които най-често търсят подкрепа сред свещенослужителите, защото според отец Йордан те са тези, които могат да дадат сили на лишения от свобода, след Бога. Новият храм носи името „Света Богородица – Благовещение“ и на 30 октомври тази година бе осветен от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. Изграден е изцяло от дарения и с безвъзмездния труд на лишени от свобода.
IMG_8644IMG_8648
IMG_8643IMG_8650
#
vikdec

viknoespodelime.com


echo
Copyright © 2018 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн