Посланикът на Иран посети Търговско-промишлена палата – Стара Загора

STZAGORA.NET
*
DSC04257DSC04254На посещение в Стара Загора днес беше извънредният и пълномощен посланик на Ислямска република Иран у нас Н.Пр. г-н Сейед Мохаммад Джавад Расули. След среща с Областния управител на Стара Загора той посети Търговско-промишлена палата – Стара Загора и се срещна с председателя на Палатата Олег Стоилов и зам.-председателя Красимира Соколова. На срещата иранският посланик беше запознат с развитието на икономиката в област Стара Загора и получи Икономически годишник на региона Стара Загора. Високия гост беше информиран за дългогодишното партньорството на Старозагорската палата с Палатата на търговията промишлеността, мините и земеделието на провинция Лорестан и между двете области. Бяха обсъдени и възможности за бъдещото развитие на отношенията между двата региона и палати, в партньорство с Ирано-Българската бизнес асоциация .

На последвалата работна среща с бизнеса г-н Расули оцени високо потенциала за развитие на търговско-икономически отношения с Иран в контекста на сложната политическа обстановка в света и в Близкия Изток. Годишният стокообмен между двете страни сега е около 100 млн. долара, а според посланика има реални възможности да бъде 4-5 млрд. долара. На срещата представители на фирми от различни сектори, желаещи да развиват търговски отношения с Иран, разказаха за себе си и за своите очаквания. Г-н Расули ги увери, че ще получат пълно съдействие от иранското посолство за намиране на насрещни партньори. На срещата присъстваха деканът на Аграрния факултет към Тракийския университет доц. Димитър Панайотов и проф. Живко Кръстанов от Земеделския институт, които също получиха обещание за съдействие за осъществяване на отношения с аналогични ирански институти.

Припомняме, че през юни 2017 г. бизнес делегация, организирана от Търговско-промишлена палата Стара Загора, посети иранската провинция Лорестан. В посещението участва и Саид Хадеи, председател на Ирано-Българската бизнес асоциация, който допринесе много за успеха на мисията www.chambersz.com/news/15275-2017-07-17-06-40-55.

Връзките на Област Стара Загора с иранската провинция Лорестан датират от 2011 г., когато през май иранска бизнес делегация посети Стара Загора. По време на това посещение споразумения за сътрудничество подписаха областните управители на двата региона и председателите на двете палати www.chambersz.com/news/6315-predpriemachi-ot-iran-tarsyat-biznes-partnori-ot-starozagorska-oblast.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн