Над 60 предложения ще гласува Общинският съвет в Стара Загора утре

STZAGORA.NET
*
IMG_0733В дневния ред на редовното заседание на Общинския съвет в Стара Загора за ноември влизат над 60 предложения. Това стана ясно днес по време на традиционната пресконференция на председателя на ОбС Таньо Брайков преди общинска сесия.

„Ще започнем заседанието си с прекратяване на правомощията на кмета на село Ракитница, което се случва по негово желание. С колегите ще изберем нов ръководител на населеното място до провеждане на местни избори и полагане на клетва от нов кмет“, съобщи Брайков.

Старейшините ще гласуват приемане на Наредба за изменение и допълнение на Наредба за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Стара Загора на първо четене. „Предложението на администрацията ще даде възможност за ползване на плувния басейн и сауна в пакет, което ще бъде по-изгодно за посетителите на спортното съоръжение. Така например карта с 8 посещения от по 1 час ще струва 32 лева. Останалите административни такси няма да бъдат увеличени драстично“, даде уточнение председателят на местния парламент.

По време на ноемврийското заседание ще бъде разгледана промяна по Бюджета на Община Стара Загора и вътрешни компенсирани промени в разходната му част. „Средствата, постъпили като приходи в общинската хазна от продажбата на акциите от капитала на „Борса – Стара Загора“ АД, в размер на близо 1,5 млн. лева, ще бъдат насочени по различни пера, където са необходими“, даде подробности Таньо Брайков.

Общинският съвет ще гласува още одобряване на план-сметки за предоставяне на услугите по събирането, извозването и обезвреждането в депа или други съоръжения на битовите отпадъци, както и за поддържането на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места на общината за следващата година. Друго предложение касае и актуализиране на програмата за разделно събиране на отпадъци от опаковки в цветни контейнери.

В тази връзка Брайков подчерта, че предстои размерът на такса смет да бъде синхронизиран с европейското и държавното законодателство, като това ще промени досегашната формула за изчисляване на таксата битови отпадъци. „Ще се заплаща на база размер на имот и брой обитатели, както от физически, така и за юридически лица. Това ще е дълъг процес, защото промените в Закона за местните данъци и такси ще доведат до подаване на нови имуществени декларации, които да упоменават и брой на ползватели на даден имот“, обобщи пред медиите Брайков. Той коментира и предстоящите промени на данъка за автомобилите, като бе категоричен, че Общинският съвет в Стара Загора не би приел максималния допустим размер на увеличението на налога. „По предварителни изчисления говорим за увеличение на сумите от 10-12%, което за 20-годишни автомобили би означавало около 10-16 лева повече“, допълни той.

Общинските съветници ще гласуват още и отпускане на целева субсидия от бюджета за финансово оздравяване на „Диагностично-консултативен център-I“ ЕООД в размер на 30 хил. лева, като 15 хил. лв. се заложат в бюджета за тази година, а остатъка в Бюджет 2019г.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн