34% ръст в броя на плащанията с карти на годишна база

STZAGORA.NET
*
Ръстът се дължи и на нови технологии за гарантиране сигурността на разплащанията
*
Kartovo plashtane 660Значителен ръст в ползването на банковите карти през първата половина на 2018 г. отчитат от банковия сектор. По данни на Сосиете Женерал Експресбанк, за първите шест месеца на 2018 г. средната сума, похарчена на месец с една карта, възлиза на 106 лева, което представлява 28% увеличение в сравнение със същия период на 2017 г. Ръстът при броя на плащания с карти е 34%. От банката отчитат видима промяна в потребителското поведение – през 2018 г. за първи път броят на плащанията с карти надвишава броя на тегленията на пари в брой.

Ръстът на електронната търговия обаче води и до по-големи рискове за кибер измами. Затова картовите оператори и финансовите институции непрестанно търсят нови начини, с които да защитят плащанията на потребителите. Едно от най-новите и сигурни решения е 3D динамичен код.

С развитието на електронната търговия онлайн плащанията стават все по-разпространени в Европа като цяло. По последни данни на Европейската централна банка (ЕЦБ), общият брой разплащания по електронен път (с карта, прехвърляне на пари от една сметка в друга, чекове и т.н.) са нараснали с близо 8% за изминалата година и са достигнали 134 млрд. евро. Разплащанията с карта са скочили с над 11% миналата година и са съставлявали над половината от разплащанията по електронен път (52%) спрямо над 37% преди десет години.

Данните за България кореспондират с общоевропейския тренд и дори нарастват с по-големи темпове. За сравнение – Българска народна банка отчита 32% ръст на плащанията с карти в интернет за предходната година, а броят на извършените транзакции бележи увеличение от 38%.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн