Руски център откриха в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
IMG_0549IMG_0525С подкрепата на Община Стара Загора и Фонд „Руский мир“ в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ днес бе открит Руски център. В него желаещите старозагорци могат да намерят книги на руски език, както и помагала и учебници за изучаването му.

Празничен водосвет за здраве и благоденствие отслужи Старозагорският митрополит Киприан. На официалната церемония присъстваха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Красимира Чахова, зам.-кмет на Община Стара Загора, Владимир Кочин, изпълнителен директор на Фонд „Руский мир“, Андрей Громов, генерален консул на Русия в Русе, Николай Сергейчев, ръководител на управлението на руските центрове, Роберт Шестаков, съветник по образованието и науката в посолството на Русия у нас, началникът на РУО Татяна Димитрова, директори на училища, учители, ученици, ръководители на руски центрове в страната, представители на руската общност в града, партньори и бъдещи ползватели на центъра.

„Създаването на Руския център стана възможно благодарение на сътрудничеството и добрата воля на Община Стара Загора, Регионалната библиотека и Фонд „Руский мир“, каза Надя Груева, директор на Регионалната библиотека. По думите й целта е да се осигури широк достъп до руското културно наследство, както и до начините за преподаване на руски език.

„Стара Загора отдавна се нуждаеше от такъв център. Създаването му стана възможно с изключителното съдействие на Фонд „Руский мир“ не само заради инвестирането, но и за дадения импулс“, отбеляза Иванка Сотирова, двигател на идеята за създаване на центъра. Тя подчерта още, че в Стара Загора има училище с преподаване на руски език с дълга история и сега се създава среда за надграждане. Припомни и отколешните традиционни връзки между двата народа, както и почитта към Русия свързана с боевете за освобождаването на Стара Загора. „Даваме старт на нова придобивка, която ще обогати духовния живот в Стара Загора“, допълни Сотирова.

„Не са много градовете в България, където са събрани толкова културни обекти на малко място. Благодарим за сътрудничеството и подкрепата за Центъра на Общината и на Регионалната библиотека“, каза Владимир Кочин. Той също припомни чувствата на взаимна симпатия между двата народа и пожела движение напред и разширяване на сътрудничеството.

От името на Анатолий Макаров, посланик на Русия у нас, поздравителен адрес прочете Андрей Громов. „Уверен съм, че Центърът ще има обширна аудитория, той е обзаведен с модерна техника, а изучаването на чужди езици отваря врати и сродява. Ние високо ценим сътрудничеството със Стара Загора, с която Русия е дълбоко свързана“, се казва в посланието.

Старозагорски деца, победители в областния кръг на фестивала „Пусть всегда будет солнце“ изпълниха песни и стихотворения на руски език, а ученичка от СУ „Максим Горки“ танцува казачок.

Икона на Света Богородица с младенеца подариха представители на Софийския център. Регионалната библиотека пък получи сигнален екземпляр от албума „Освобождението на България“, съвместно издание на България и Русия.

Иванка Сотирова подари на руските гости реплика на Самарското знаме и албум на Стара Загора.
IMG_0557IMG_0574
IMG_0582
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн